Specialitate unică în România, fără căutare printre studenţi, deşi locul de muncă este asigurat la finalul studiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 6.000 de tineri s-au înscris la Universitatea Transilvania până la finalul zilei de vineri. Dacă la unele dintre cele 18 facultăţi este concurenţă, la Ingineria Lemnului s-au înscris doar 38 de candidaţi, deşi specializarea este unică în România.

Cele mai căutate facultăţi de la Universitatea Transilvania sunt: Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor unde s-au depus 826 de dosare,  Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor unde s-au depus 806 dosare şi Facultatea de Matematica-Informatică unde s-au depus 623 de dosare. Dacă majoritatea facultăţilor au reuşit să îşi acopere locurile există şi specializări care nu au avut căutare. De exemplu la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor s-au depus doar 69 de dosare deşi în total sunt 290 de locuri dintre care 140 sunt bugetate.

Cea mai ciudată situaţia este la Facultatea de Inginerie a Lemnului, singura de acest tip din România. Aici s-au înscris doar 38 de candidaţi, deşi 185 de locuri dintre mare 60% sunt bugetate. Situaţia a fost la fel şi acum un an, dar şi acum doi ani. Reprezentanţii Universităţii Transilvania spun că nu desfiinţează această specialitate deoarece este cerere foarte mare pe piaţa muncii şi toţi absolvenţii îşi găsesc rapid un loc de muncă. Probabil că în toamnă locurile rămase libere vor fi redirecţionate către alte specializări cu mai mare căutare.

Universitatea Transilvania a scos la bătaie 6.210 locuri, cu aproximativ 200 de locuri mai multe comparativ cu anul trecut. Din totalul numărului de locuri disponibile pentru studiile de licenţă – învăţământ cu frecvenţă, 2.463 de locuri sunt finanţate de la buget, iar 3.355 sunt cu taxă. Taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2018-2019 sunt cuprinse între 3.000 de lei şi 6.000 de lei. În perioada 15-17 iulie se vor desfăşura probele practice şi examenele pentru facultăţile unde admiterea nu se face pe baza exclusiv pe baza rezultatelor de la examenul de bacalaureat. În data de 18 iulie se vor anunţa rezultatele primei etape a concursului de admitere sesiunea de vară, urmând ca până în 25 iulie candidaţii declaraţi admişi să se prezinte la sediile facultăţilor pentru a-şi confirma locul.

Universitatea Transilvania din Braşov oferă facilităţi pentru a atrage studenţi de top. Candidaţii admişi la programele de licenţă care au fost şefi ai promoţiei de la liceul absolvit, sau au fost membri ai loturilor olimpice ale României şi au participat la competiţii internaţionale sau au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat vor primi un laptop, cazare la cămin şi o masă la cantină, totul gratuit. Facilităţile se acordă pe tot parcursul anului universitar, exceptând vacanţele.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite