Proiect cu fonduri europene pentru „Delta din Carpați”. Ce fac autoritățile pentru păsările de aici
0Un proiect cu fonduri europene construiește insule pentru păsările din zona lacului de la Dumbrăvița, iar lacul și pârâurile care-l alimentează sunt decolmatate pentru ca nivelul apei să nu scadă.

Cunoscut drept „Delta din Carpați” pentru marea varietate de păsări, lacul de la Dumbrăvița beneficiază de un proiect cu fonduri europene pentru ca întreaga zonă umedă să fie protejată și mai multe specii să poată avea condiții cât mai bune.
„Este o investiție de peste 46 de milioane de lei, din care peste 39 de milioane înseamnă finanțare externă nerambursabilă, prin POIM, restul fiind de la bugetul național. Obiectivul general al proiectului se referă la menținerea sau îmbunătățirea stării de conservare a speciilor dependente în special de habitatele acvatice. Avem două zone de investiții, prima fiind Dumbrăvița, care prevede decolmatarea unei suprafețe de 21 de ha din lacul de acumulare de la Dumbrăvița, construirea unui număr de 10 insule artificiale, amplasarea unor zone de cuibărit pentru speciile de păsăriși decolmatarea canalului care face legătura între satul Dumbrăvița și lacul de acumulare de la Dumbrăvița”, a precizat Cătălin Turbatu, expert al Institutului de Cercetări Dezvoltare pentru Protecția Mediului București.
A doua zonă de investiții este zona Rotbav, unde se vor construi, de asemenea, insule artificiale și se vor amplasa platforme de cuibărit. Pentru dezvoltarea turistică a zonei se vor amplasa și două turnuri de observație. Proiectul va însemna nu numai protejarea lacurilor, ci a întregii zone Dumbrăvița – Rotbav.
„Institutul va aduce un aport important și o plusvaloare pentru zona aceasta, atât pentru autoritățile locale, cât și pentru comunitatea locală prin faptul că va implementa și principiile noi care vin de la Comisia Europeană – taxonometria – care vor ajuta dezvoltarea sustenabilă a zonei adiacente unde facem noi aceste lucrări”, a explicat Deak Gyorgy, director general al Institutului de Cercetări Dezvoltare pentru Protecția Mediului București.
Proiect unic în centrul României
Există câteva specii de păsări care vor beneficia de investițiile aflate în derulare.
„În primul rând, specii de pescăruși, chirele, chira de baltă, mai ales, care, sperăm, ca, după construirea insulelor și funcționalizarea platformelor plutitoare, să înceapă, poate chiar de anul următor, cuibăritul. Sunt multe alte păsări: egretele, specii de rațe, păsări de țărm care vor folosi aceste zone pentru odihnă, hrănire sau chiar cuibărit”, a arătat conferențiar universitar Dan Ionescu, profesor la Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere, Universitatea Transilvania.
Proiectul este unic cel puțin în centrul României, dar profesorul Dan Ionescu spune că există unul similar doar în Delta Dunării. El poate fi replicat, deoarece este un model pentru orice arie umedă din România.