Primarul Allen Coliban vrea să salveze lupul filmat pe Drumul de Poiană. Unde ar putea ajunge animalul VIDEO

0
Publicat:

Mai multe instituții și-au propus să aibă grijă de lupul filmat pe Drumul de Poiana Brașov, dar primarul Brașovului Allen Coliban vrea să îl salveze, ca să fie și lupul, și cetățenii în siguranță.

Lupul filmat pe Drumul de Poiană FOTO Dany Photography
Lupul filmat pe Drumul de Poiană FOTO Dany Photography

După materialul pe care l-ați putut citi încă de luni, 8 aprilie 2024, pe site-ul Adevărul, primarul Brașovului, Allen Coliban, s-a autosesizat și mobilizat pentru salvarea lupului care alerga, speriat, pe Drumul de Poiană. „Lupul. Între pușcă și sanctuar”, și-a intitulat edilul șef al Brașovului postarea de pe rețelele sociale.

Allen Coliban spune că reacțiile la postarea cu lupul și la articolele publicate au fost foarte numeroase și au acoperit întreg spectrul de sentimente, de la teamă la simpatie.

Drept urmare, luni a avut loc o ședință a autorităților - DSV, Garda Forestieră, RPLPK, INCDS, Jandarmeria - care au concluzionat că există un risc ridicat să fie infestat cu rabie (considerând comportamentul neobișnuit pentru un lup), propunând solicitarea unei derogări din partea Ministerului Mediului, pentru recoltare. Adică împușcare”, a scris primarul Brașovului.

Primarul a făcut demersuri pentru salvarea lupului

Pentru a nu se ajunge la „recoltarea” lupului, Allen Coliban a luat legătura cu Asociația Milioane de Prieteni, care operează Sanctuarul de Urși din Zărnești.

Ca în atâtea rânduri, reprezentanții asociației s-au arătat disponibili să preia exemplarul de lup, să îl țină în carantină și apoi să aibă grijă de el câte zile va avea.

Primarul Brașovului mai spune că a vorbit personal cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurii, Mircea Fechet, pentru a se asigura că soluția propusă de Asociația Milioane de Prieteni a ajuns la urechile decidenților și pentru ca aceștia să o susțină.

Acum, Allen Coliban spune că așteaptă răspunsul ministrului, pentru ca lupul să ajungă în siguranță la sanctuar, iar cetățenii să fie și ei în siguranță.

Asociația Milioane de Prieteni chiar i-a transmis edilului șef al Brașovului o scrisoare în care i-a dat asigurări că lupul va fi bine primit și îngrijit în Sanctuarul Libearty de la Zărnești.

Ne obligăm să îl ținem în spațiul de carantină atât cât este necesar, să îi facem analizele (testele de detectare a virusului rabic) pentru a afla dacă este bolnav și ar putea pune în pericol alte animale, să îl tratăm în caz de necesitate și să îl îngrijim până la finalul vieții lui. Având în vedere că animalul face parte dintr-o specie protejată de lege, sperăm ca decizia pe care o veți lua să fie în beneficiul lui și veți accepta să fie preluat și îngrijit de echipa AMP și de doctorul colaborator al AMP care are o vastă experiență în îngrijirea animalelor sălbatice”, i-au transmis edilului reprezentanții Asociației Milioane de Prieteni. 

Lupul din poveste

Un lup de dimensiuni neobișnuit de mari a fost filmat în timp ce alerga pe drumul care face legătura între Brașov și Poiana Brașov. O familie aflată într-o mașină urca spre stațiunea montană, când a văzut animalul imens cum alerga de pe o parte spre alta a șoselei.

Chiar în fața lupului - care părea un mascul alfa după dimensiuni – pe șosea se afla un biciclist. Speriați, cei din mașină au deschis geamul și i-au strigat biciclistului să fie atent că se apropie un lup de el. Ca să alunge lupul, cei doi aflați în autoturismul din care s-a făcut filmarea țipau, iar șoferul claxona. 

Atât celor doi, cât și celor care vizionează imaginile li s-ar putea părea că lupul alerga după biciclist. În realitate, lupul nu atacă omul decât dacă este încolțit sau extrem de flămând, în iernile în care nu găsește hrană și se întâmplă și mai rar atunci când este singur și nu în haită.

Un lup de asemenea dimensiuni induce teama chiar dacă nu este agresiv la adresa omului. În plus, zgomotul de claxon din imaginile filmate determină animalul sălbatic să alerge într-o parte și-n alta, în tentativa de a scăpa de zgomote. De altfel, fiara se ascunde în spatele unui tufiș și privește spre mașină, așteptând ca aceasta să se îndepărteze.

Eu nu am auzit de vreun atac al lupului asupra oamenilor”, a spus Lucian Curtu, profesor universitar la Facultatea de Silvicultură din Brașov.

Chiar dacă este temut încă din copilărie – ca urmare a unor povești precum Scufița Roșie – lupul este un animal care se ferește de om și nu îl atacă dacă nu se simte chiar el în pericol și nu are altă cale de scăpare.

În schimb, lupul face ravagii atunci când atacă în haită animale domestice, cu care se hrănește. Este cazul stânelor, unde ciobanii sunt destul de obișnuiți ca lupii să dea târcoale și chiar să atace atunci când sunt flămânzi.

Un comentariu, făcut de un cunoscător, ne lămurește asupra adevărului din filmare. 

Lupul nu întoarce capul în stânga și în dreapta! (A nu se înțelege că nu îl întoarce deloc, dar mai greu, nu cu atâta lejeritate ca un câine). Asta se învață la școală. Câinele era dezorientat și speriat probabil chiar de claxonul ăluia și nici vorbă să alerge după biciclist! De altfel, nici biciclistul nu părea speriat. A fost, probabil, un câine rătăcit și atât”, a scris un postac care pare să cunoască mai multe despre animale. 

Un angajat al Grădinii Zoologice Brașov, Mihail Milea, este de aceeași părere. „Filmarea nu mă prea ajută, dar sunt tentat să spun că nu e vorba de un lup, ci de un câine, după felul în care întoarce capul la un moment dat”, confirmă și Milea. 

Alt specialist consideră însă altceva. „Animalul este lup“, spune Dan Olteanu, director Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt Brașov. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite