Video Imagini inedite din Munții Apuseni. Un lup vigilent își mută prada din fața camerei de supraveghere VIDEO
0Un lup sesizează prezența unei camere de supraveghere pe timp de noapte, într-o pădure din Munții Apuseni, și își protejează prada.
Imaginile rare au fost făcute publice de reprezentanții Parcului Natural Apuseni. În materialul video se observă cum un lup devine agitat când observă lumina camerei, montată pentru supravegherea faunei, și începe operațiunea de mutare a prăzii din fața obiectivului.
Prada este reprezentata, cel mai probabil, de un leș de căprioară sau ciută. Lupul nu renunță până ce nu trage leșul din aria luminii emise de cameră. Arealul Munților Apuseni este ideal pentru specia lupilor.
Trăiesc în haită și au un rol important în menținerea unor ecosisteme natural sănătoase. Lupii parcurg zeci de kilometri pe zi în căutarea prăzii și când atacă, coordonat, dirijează prada în locuri în care aceasta își pierde mobilitatea, de exemplu râuri, unde este ucisă.
„Munţii Apuseni reprezintă o zonă propice pentru dezvoltarea acestei specii. Lupul se comportă atât ca vânător, cât şi ca necrofag (mâncător de hoituri), fiind un important factor în păstrarea echilibrului natural. Mănâncă aproape orice fel de vietate, de la broaşte şi larve, iepuri, pârşi şi alte animale mici, la mistreţ, cerb, măgar domestic, boi şi chiar urşi”, susțin specialiștii în biodiversitatea faunei de la administrația Parcului Natural Apuseni.
În căutarea hranei ei pot parcurge peste 100 km într-o singură noapte. Viteza de alergare a lupului poate depăşi 60 km/oră. Simţurile sale sunt extraordinare. Nu doar mirosul este deosebit de fin, dar şi auzul, şi văzul, lupul putând vâna foarte bine atât noaptea - timpul său preferat de vânătoare, cât şi ziua sau în perioadele de amurg şi dimineaţă.
Este un vânător foarte talentat, însă modul lui de trai are un impediment major: este concurentul direct al omului la hrană şi pe majoritatea zonei lui de răspândire a pierdut în această luptă inegală.