Premierele şi recordurile Braşovului. De la pionierul transportului în comun la obiective turistice unice în România
0Braşovul este oraşul care se poate mândri cu multe recorduri. De la premiere în turism, la pionier al transportului în comun, la cea mai înaltă localitate din ţară şi cea mai veche cabană din România.
Braşovul este oraşul unde a circulat primul tramvai cu abur care a făcut curse în afara orasului. Este oraşul unde a venit în gară primul tren electrificat şi oraşul care a avut primul telescaun din România (acum 64 de ani în Poiana Braşov).
Tramvaiul cu aburi pleca din Bartolomeu, traversa central oraşului şi apoi se opera la Săcele. După plecarea din Gara Bartolomeu, tramvaiul urca pe strada Lungă, până în Piaţa Sfatului, de unde cobora pe strada Mureşenilor, iar în final ajungea la Săcele. Tramvaiul cu abur circula cu 10 km/h în oraş si 20 km/h în afară. Linia trenului cu abur avea o lungime de aproape 17 km.
Primul proiect de electrificare a liniei Bucureşti-Ploieşti-Braşov a fost prezentat în 1913, de inginerul I.S. Gheorghiu. Lucrările de electrificare aveau să înceapă însă abia în 1960, în 27 decembrie, atunci când maistrul Liviu Vintilă montează în staţia Predeal stâlpul metalic 69, primul stâlp de electrificarea la calea ferată. Primele locomotive electrice au sosit în 1965
Cea mai înaltă localitate şi primul sat turistic al ţării
Tot la Braşov, în judeţ există localitatea cea mai înaltă din România (Fundata), dar şi primul sat turistic al ţării (Şirnea). Comuna Fundata din Judeţul Braşov este situată la 1360 de metri altitudine şi este străjuită de Munţii Bucegi, pe de o parte, şi de Munţii Piatra Craiului, pe cealaltă parte.
În anii ’60, localitatea Şirnea, din judeţul Braşov, era comună cu acte în regulă, dar a fost „retrogradată“ la statutul de sat, deoarece nu avea ieşire la drumul naţional, iar liderii de partid care ajungeau aici nu voiau să se murdărească de noroi. Frumuseţile satului Şirnea i-au impresionat însă pe liderii vremii care au accptat propunerea profesorului Nicolae Frunteş şi au declarat Şirnea ca fiind primul sat turistic din România în 1968.
Cea mai veche cabană din România într-un decor superb
Tot la Braşov există cea mai veche cabană din România, Cabana Postăvaru care a împlinic 135 de ani. Aceasta este situată la o altitudine de aproximativ 1604 metri şi a fost construită în anul 1883 de membrii Asociatiei Carpatine Ardelene SKV (Siebenbürgische Karpaten Verein), care o administrează şi în prezent. Aceştia au clădit-o prin forţe proprii, iar ulterior au extins-o, întrucât zona începuse să fie tot mai căutată de schiori şi nu exista un alt loc de campare în zonă. La acea vreme a fost singura clădire din Poiană, până ce zona s-a transformat într-o staţiune montană.
Cea mai veche moară cu apă funcţională
Moara de la Ohaba are aproape 150 de ani şi încă mai funcţionează cu piesele originale. Proprietarii au preferat să o păstreze la fel cum a fost în 1873 şi să nu îi ştirbească famecul cu piese moderne. Moara funcţionează doar cu apă, care pune în mişcare întreg mecanismul. Are curele şi role din lemn masiv şi două pietre: una fixă şi una mobilă. Cea mobilă învârteşte şi zdrobeşte boabele. Pietrele din rocă de cremene au fost aduse tocmai din Franţa, de la Lyon, în 1873. Fiecare piatră cântăreşte o tonă, iar modul în care au fost transportate până la Ohaba rămâne un mister.
Cel mai fotografiat obiectic turistic din România şi cea mai îngustă stradă din Sud-Estul Europei
Biserica Neagră din Braşov este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România. Are la activ câteva recorduri greu de egalat: este cel mai vizitat obiectiv turistic religios din România, are o orgă unică în Europa de sud-est, un clopot de peste şase tone şi este cel mai înalt edificiu construit în stil gotic din sud-estul Europei. Potrivit Google Panoramio, un portal care permite distribuirea fotografiilor cu diverse obiective din toată lumea localiyate pe hartă, Biserica Neagră este pe primul loc în România în ceea ce priveşte cele mai fotografiate obiective turistice.
Braşovul are şi cea mai îngustră stradă din Europa de Est. Strada Sforii are o lăţime care variază între numai 111 şi 135 de centimetri şi o lungime de 80 de metri. Celebrul ghid Micheline i-a acordat o stea, distincţie ce înseamnă că strada Sforii merită vizitată.