PORTRET Dan Honciuc a făcut turul lumii cu motocicleta

0
0
Dan Honciuc
Dan Honciuc

În doar trei luni, braşoveanu a cutreierat prin 18 ţări ale lumii, pe motociletă. Experienţa l-a determinat să vadă altfel lumea, dar şi să facă o comparaţie între culturi.

Bulgaria, Turcia, Georgia, Armenia, Adzerbaidjan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rusia, Mongolia, Corea de Sud, Alaska, Canada sunt ţările prin care a trecut braşoveanul. Dan Honciuc trăieşte în Norvegia de ani buni, unde este inginer la o companie petrolieră.

De mic a fost atras de călătorii. Prima ieşire din ţară a lui Dan a fost în anul 1994, în clasa a IX-a, când a plecat într-o excursie în Italia. „Mi-a plăcut întodeauna să merg în excursii. Am făcut autostopul în tot felul de ţări, am dormit sub un pod în Slovenia şi m-am trezit în ploaie", îşi aminteşte braşoveanul.

Până la marea experinţă a turului lumii, Dan Honciuc a urcat pe munţi şi a plecat la Istambul pe bicicletă. Până în anul 2008 s-a concentrat asupra muncii. A fost cercetător la o universitatea din Gemania, timp în care visurile sale de a face o călăorie în jurul lumii prindeau tot mai mult contur.

M-am decis să plec pentru că visurile tindeau să se adune şi nu cred că poţi să le duci la îndeplinire dacă nu faci ceva în acest sens. Am oţinut trei luni de concediu, deşi speram la şase", spune Dan.

Călătorie cu peripeţii

Unul dintre planurile preliminare ale lui Dan a fost acela de a înconjura Mont-Blanc-ul, împreună cu o bună prietenă, care mai apoi i-a devenit soţie. „Am invitat-o în turul lumii, dar ea nu a reuşit să-şi ia decât trei săptămâni de concediu", mărturiseşte Dan.

Timp de trei luni, Dan a trecut prin multe aventuri. A „reuşit" să-şi rupă o mână şi piciorul, a întâlnit oamenii binevoitori, gata să-i sară în ajutor, s-a cazat la cort, pensiuni, hoteluri, a mâncat când i s-a făcut foame şi a dormit când i s-a făcut somn.

Am avut ocazia să schimb peisajul la fiecare trei zile şi să intru în contact cu diferite culturi. Ce m-a interesat cel mai mult a fost trecerea rapidă şi schimbarea. A fost şi un fel de întoarcere în trecutul nostru comunist. În Turkmenistan, de pildă, mi-am adus aminte de perioada de «glorie» a României", spune, amuzat, braşoveanul.

Dintre toate ţările pe care le-a vizitat, Dan Honciuc a rămas fascinat de Mongolia, Nagorno Karabakh şi Georgia. „Ajungi să-şi dai seama că timpul se măsoară altfel în aceste locuri. În Nagorno Karabakh am întâlnit oameni similari cu românii anilor '90. Fricoşi şi necomunicativi. Ruşii sunt nişte romantici copilăroşi. Nu pot spune că am ieşit trist din vreo ţară. Nu am simţit vreo agresiune, ca la noi în ţară", a încheiat Dan.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost bugetul pentru călătorie?

Am căutat sponsori, dar m-am lovit de cerinţe aberante şi am renunţat. Totul a costat cam cât o cameră dintr-un apartament cu trei camere. Cred că fiecare dintre noi poate face aşa ceva. Nu cred că banii sunt o problemă.

Ce aţi învăţat din această experienţă?

A fost un soi de liniştire şi răscolire în acelaşi timp. Am învăţat că oamenii sunt buni peste tot şi că putem face orice. Aş vrea să mă întorc în România. Sper ca fiul meu, Rune să perceapă la fel ţara, aceasta este moştenirea lui. Aş vrea ca la anul să particip împreună cu el la Raliul Budapest-Bamako. Ar fi cel mai tânăr participant la un raliu. Practic, ideea este să lăsăm donaţii din toată lumea în Mali, Africa.

Profil

Născut. 20 noiembrie 1978    

Studii. Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Bucureşti

Familie. Căsătorit, un băieţel

Ce-i place

Îmi place soţia mea. Îmi place să visez cu ochii deschişi. Cred că visele de zi pot fi puse în aplicare. În călătoria mea în jurul lumii am învăţat să apreciez educaţia", mărturiseşte Dan Honciuc.

Ce nu-i place

Nu-mi plac televizorul, sistemele totalitare, zidurile, fie că e vorba despre cele care ţin oamenii înăuntru sau în afară. Nu-mi plac prejudecăţile şi cred că ar trebui să dispară banii. Sunt foarte convins că la un moment dat nu vor mai exista nici graniţe şi nici bani", crede braşoveanul.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Mai multe - Braşov

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite