Polițist local din Brașov condamnat definitiv după ce a rupt în bătaie un bărbat
0Un polițist local din Brașov a fost condamnat definitiv la 9 luni de închisoare cu suspendare, după ce a bătut un bărbat aflat într-o stare avansată de ebrietate, chiar în sediul Poliției Locale
Un polițist local a fost condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a lovit cu bestialitate un bărbat care era într-o stare atât de avansată de ebrietate, încât nu se putea ridica de jos. Fapta s-a petrecut chiar în sediul Poliției, unde camerele de supraveghere au surprins întreaga faptă.
În noaptea de 9 spre 10 martie 2021, un bărbat aflat în stare avansată de ebrietate a urinat pe zidul sediului Regionalei CFR Brașov. Polițiștii locali și-au dat seama că acesta este într-o stare mult prea avansată de ebrietate ca să mai realizeze ce face și l-au iertat, mai ales că prietenii săi au promis că-l vor duce acasă.
Bărbatul a ajuns, însă, la un cort al unui partid, aflat în apropiere, unde se strângeau semnături din partea susținătorilor și a început să înjure în gura mare. Atitudinea bărbatului i-a determinat pe polițiștii locali să ia măsuri împotriva acestuia.
Bătut bestial și călcat în picioare, în sediul Poliției Locale
Polițiștii l-au încătușat și l-au dus la sediu, unde a fost abandonat pe hol. Bărbatul a continuat să înjure și să scuipe, iar, de la ora 01:16 a fost bătut cu bestialitate, timp de aproape 20 de minute, de către polițiștii locali, deși era încătușat și abia se ținea pe picioare.
Cu mâinile legate la spate și abandonat pe holul instituției, bărbatul băut a continuat să înjure și să scuipe, la scurt timp fiind bruscat, culcat la pământ și călcat la propriu în picioare de mai mulți dintre polițiștii care se aflau în sediu.
Polițiștii trebuie să aplaneze conflictele și nu să le amplifice
Judecătorii Curții de Apel au considerat că polițiștii și-au depășit atribuțiile și au avut un comportament mult prea agresiv cu un individ aflat într-o stare de neputință și, pe deasupra, încătușat.
„Curtea mai arată că, în mod regretabil, conduita celor prezenți nu a fost una care să fie aptă să liniștească o persoană aflată în starea victimei, ci, dimpotrivă, a constituit chiar o provocarea pentru acesta. Poate exista o lipsă a pregătirii adecvate a agenților în această privință sau lipsă capacității acestora de a reacționa corespunzător în contactele cu astfel de persoane (ceea ce îi face inadecvați pentru profesia respectivă), însă acest lucru nu poate înlătura concluzia că acțiunile lor nu au fost unele potrivite”, se arată în decizia instanței.
În motivarea deciziei, judecătorii Curții de Apel Brașov au mai spus că „ar trebui să fie evident pentru orice persoană – și cu atât mai mult un subiect care are ca atribuții de serviciu aplanarea unor situații conflictuale – că, în cazul unor persoane aflate sub influența alcoolului, angajarea în discuții contradictorii, conflictuale, cu acestea nu poate conduce la liniștirea subiectului”.
Astfel, un polițist local, Stănilă Ionuț, a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare, obligat să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probațiune Braşov și să efectueze 80 de zile de muncă în folosul comunității. Amintitul polițist local va fi sub supraveghere timp de doi ani.