Pe urmele unui coleg braşovean al regelui Mihai I. Până unde au ajuns două adolescente să-i caute urmaşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegi de clasă ai regelui Mihai I FOTO Adevărul
Colegi de clasă ai regelui Mihai I FOTO Adevărul

La împlinirea a 480 de ani de la înfiinţarea şcolii lor şi a 100 de ani de la naşterea regelui Mihai I, două eleve din Braşov au pornit în căutarea urmaşilor colegului braşovean de liceu al regelui.

Un braşovean a fost coleg de clasă cu Regele Mihai I al României, în colegiul bucureştean Sfântul Sava, unde Majestatea Sa a învăţat în anii de liceu. Informaţia a fost aflată de elevii Liceului Johannes Honterus din Braşov, şcoală care a împlinit în luna octombrie 480 de ani de la înfiinţare. 

Cum tot în acest an s-au împlinit şi 100 de ani de la naşterea celui din urmă rege care a condus România, două eleve ale liceului braşovean au încercat să afle mai multe despre cel care a fost coleg cu Mihai I şi despre urmaşii săi. Elevele s-au gândit că ar putea afla mai multe despre perioada din adolescenţa regelui, dacă urmaşii sasului braşovean ar fi fost găsiţi. 

A început, astfel, o acţiune de documentare derulată de Delia Popescu (clasa a VIII-a A) şi Ema Achim (clasa a IX-a A). Este primul proiect prin care cineva încearcă să afle mai multe despre cum era Mihai I între colegi şi prieteni. 

Proiectul s-a dovedit unul ceva mai complex decât părea la început, astfel că elevele au apelat la ajutorul unei colege, Ana Balogh, din clasa a VIII-a A, al unui elev al Colegiului Andrei Şaguna, Radu Simion, din clasa a XII-a, la părinţi şi la profesorul de istorie.

„În proiectul lor se vede munca de la clasă cu doamna profesoară Schneiduch, muncă fără de care prezentarea acestui proiect ar fi fost dificilă. Pentru proiect au folosit vacanţa de vară şi primele luni din acest an şcolar. În acest timp, pe lângă proiect, au vizitat locuri istorice, au citit despre Regele Mihai, au vizionat filme”, a declarant reprezentanţii Asociaţiei Pro Honterus. 

Căutările au ajuns până în China

Elevele au aflat că braşoveanul care a fost coleg cu regele se numea Walter Heltmann şi i-au căutat urmaşii, însă nimeni nu îşi amintea de ei. Cu ajutorul unei pietre funerare, pe care era inscripţionat numele celor care au ridicat-o, au reuşit să ajungă la un posibil urmaş al lui Walter, Pit Heltmann. 

Acesta este ambasadorul Germaniei în China şi elevele au trimis o scrisoare la Ambasada Germaniei de la Beijing, însă, cel puţin deocamdată, scrisoarea a rămas fără răspuns. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Urmărire ca-n filme pe străzile unei comune din Braşov. De ce nu oprise şoferul la semnalele poliţiştilor

Fost primar din Braşov, condamnat definitiv pentru corupţie, alături de un fost director de ziar

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite