Parada Junilor Brașovului aduce târguri tradiționale în Piața Sfatului. Ce putem cumpăra

0
Publicat:

La sfârșitul de săptămână, în zilele de 21-23 aprilie a.c., Primăria Brașov a aprobat organizarea a trei târguri, de unde doritorii își pot cumpăra produse tradiționale, după ce se bucură de Parada Junilor.

Parada Junilor FOTO Primăria Brașov
Parada Junilor FOTO Primăria Brașov

Dacă alte localități au Zilele Orașului sau ale Comunei, Brașovul are Parada Junilor. În fiecare an, în Duminica Tomii – prima duminică după Înviere – Junii Brașovului coboară în Cetate, călare pe cai și îmbrăcați în cele mai frumoase costume populare.

Evenimentul aduce în Centrul Istoric al Brașovului zeci de mii de spectator, așezați pe întreg traseul Junilor, ca să poată să vadă cât mai bine detalii ale costumelor și să poată să le răspundă Junilor cu „Adevărat a înviat!” la salutul „Hristos a înviat!”, pe care Junii îl folosesc de la Paște până la Înălțare.

Pentru că în oraș vor fi prezenți foarte mulți turiști și localnici, iar parada nu durează întreaga zi, municipalitatea s-a gândit că aceștia trebuie să se poată bucura de o zi de duminică. Astfel, în Centrul Istoric al orașului, anul acesta vor avea loc trei târguri tradiționale și mai multe spectacole folclorice, toate organizate în Piața Sfatului.

Usturoiul și pălinca, între produsele tradiționale din zonă

Evenimentele încep vineri, 21 aprilie a.c., de la 10 dimineața și se termină duminică seara, 23 aprilie a.c.. Brașovenii și turiștii vor putea lua parte la târguri meșteșugărești, la un festival culinar al producătorilor locali, iar pe scena din Piața Sfatului vor susține recitaluri mai multe ansambluri folclorice.

În acest sfârșit de săptămână, când are loc și Sărbătoarea Junilor, vor fi 36 de standuri în Piața Sfatului. Dintre acestea, 18 vor fi doar cu meșteșugari și artiști populari. Vor fi standuri cu icoane pe sticlă, pictură pe lemn, sculptură în lemn, ceramică, ouă încondeiate, costume populare. Va fi și un cort special amenajat, un cort roșu, unde se vor ține rând pe rând ateliere la care vor putea participa maxim 3-4 persoane în același timp”, a explicat Cornel Sculean, președintele Asociației Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană Brașov.

În zonă vor există și 15 corturi unde turiștii și localnicii vor găsi mâncare și băuturi tradiționale, oferite doar de producători din județul Brașov, între care specifice de patiserie, brutărie, pâine cu maia, pâine tradițională de Viscri. Nu vor lipsi nici usturoiul – doar suntem aproape de Castelul lui Dracula! – dar, mai ales, pălinca, produsă la Râșnov.

Un regal folcloric va avea loc în Piața Sfatului, iar evenimentul cel mai așteptat va fi Parada Junilor, de duminică, 23 aprilie a.c.. Junii se vor strânge în Piața Unirii la ora 11:00 și vor ajunge în Piața Sfatului în jurul prânzului.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite