Noile reguli ale Primăriei Brașov: Mai mult spațiu pentru pietoni. Cum va arăta Centrul istoric FOTO

0
Publicat:

Centrul istoric al orașului Brașov este de-a dreptul sufocat de terasele sezoniere. Vara trecută ar fi existat și numeroase reclamații în acest sens, urmate de intervenții ale Poliției Locale. Primăria a căutat soluții pentru a preîntâmpina astfel de situații și a elaborat un ghid de bune practici.

Centrul istoric al orașului Brașov FOTO Shutterstock
Centrul istoric al orașului Brașov FOTO Shutterstock

Delimitare clară a spațiului pentru terase și pietoni

„Ghidul de amplasare a teraselor sezoniere în centrul istoric” are ca scop delimitarea clară a spațiului destinat teraselor de cel al pietonilor. Acesta include o serie de recomandări și reguli ce îi vizează, în special, pe agenţii economici care vor solicita autorizaţii pentru a-şi desfăşura activitatea pe domeniul public.

Potrivit noilor reguli, proprietarii restaurantelor şi barurilor din centrul istoric vor fi nevoiți să strângă terasele pe timpul nopţii, dar şi să reducă dimensiunile reclamelor de pe umbrele.

Avem un ghid de bune practici de la care să pornim tot ceea ce înseamnă proces de autorizare, pentru că e important să prioritizăm spaţiul public în sensul pietonilor, în sensul cetăţenilor şi nevoilor lor. Avem nevoie de mai multe bănci, avem nevoie de mai mult spaţiu pentru relaxare, pentru interacţiune, pentru plimbare, şi în acest sens e bine să fie rezolvate nişte probleme şi să se clarifice nişte norme aplicabile pe regulamentele actuale”, a spus Allen Coliban, primarul municipiului Brașov.

Ghidul a fost realizat în cadrul proiectului Hub-in, derulat de municipalitatea braşoveană prin intermediul Agenţiei pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului şi este o iniţiativă finanţată prin programul Orizont 2020 al UE, menit să susţină procesul de regenerare a centrelor istorice.

Recomandările legate de relaţia cu mobilierul public sunt foarte importante. Mobilierul public are poziţie fixă, trebuie să aibă rază de protecţie de minimum 3 metri pe fiecare parte. De exemplu, dacă ai o bancă, nu poţi să te apropii cu terasa la mai mult de 3 metri de bancă. Şi nu poţi s-o muţi, evident, pentru că mobilierul public e foarte important pentru persoane vârstnice, pentru persoane cu copii, sunt puncte de odihnă, sunt chiar esenţiale pentru categoria de vârstă principală, de fapt, din Centrul vechi, o populaţie care îmbătrâneşte, a explicat arhitectul Alexandru Belenyi, coordonatorul echipei care a realizat ghidul.

Ghidul elaborat de Primăria Brașov FOTO monitorulexpres.ro
Ghidul elaborat de Primăria Brașov FOTO monitorulexpres.ro

Numeroase reclamații ale cetățenilor

Edilul orașului a ținut să menţioneze că, în sezonul trecut, Primăria a primit foarte multe reclamaţii, care s-ar fi finalizat cu intervenţii ale Poliţiei Locale, pentru că normele aflate în vigoare nu erau respectate. Mai exact, terasele erau extinse dincolo de spaţiul aprobat.

Sunt locuri în care terasa a cucerit mult prea mult din spaţiul pe care pietonii ar avea dreptul să-l aibă, a adăugat Allen Coliban.

Ghidul de bune practici va fi prezentat proprietarilor de cafenele și restaurante vineri și va fi transmis, ulterior, spre avizare Direcţiei Județene pentru Cultură Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite