Cel mai delicios festival se reia după pandemie. Când va avea loc Festivalul Clătitelor la Prejmer

0
Publicat:

Festivalul Clătitelor (sau Fasching) este cea mai așteptată sărbătoare a sfârșitului de iarnă. Delicioasele preparate vor putea fi savurate pe străzile din Prejmer în weekendul 11-12 februarie a.c.

Personaje cu măști la Fasching Prejmer FOTO Ioan Buciumar
Personaje cu măști la Fasching Prejmer FOTO Ioan Buciumar

Festivalul Clătitelor de la Prejmer a avut loc pentru ultima oară chiar în ziua în care se înregistra primul caz de infectare cu noul coronavirus în România. Următoarele două ediții – din 2021 și 2022 – nu s-au mai desfășurat, astfel că localnicii, brașovenii și nu numai așteaptă cu nerăbdare o nouă ocazie în care să mănânce clătite și să se distreze în jurul bisericii fortificate de la Prejmer.

Celer mai delicioase clătite așteaptă să fie degustate la Fasching – așa cum se numește sărbătoarea rămasă de la sașii din Prejmer – în 11 și 12 februarie. Potrivit tradiției Bisericii Evanghelice, Fasching este sărbătoarea organizată înainte de intrarea în Postul Paștelui.

Tinerii sași din Prejmer obișnuiau să se deghizeze în diferite personaje și să plece cu căruța prin sat, în ceea ce acum se numește Parada măștilor. Ei făceau clătite, pe care le vindeau localnicilor și, cu banii strânși, organizau un bal care însemna ultima distracție înainte de intrarea în Postul Paștelui.

Ediția cu numărul 17, de la reluarea obiceiului

Tradiția s-a păstrat timp de secole, chiar dacă ea a mai suferit modificări, în special de la reluarea ei din acest secol. Până acum au avut loc deja 16 ediții, la care localnicii au venit nu numai cu clătite, ci cu mult mai multe bunătăți și delicatese specifice Prejmerului.

Producătorii locali se pregătesc deja și vor fi prezenți cu preparatele cu care i-au obișnuit deja pe oaspeții festivalului de-a lungul primelor 16 ediții. Gospodinele noastre din comunitate scot rețetele de clătite din sertar și vor aduce în fața vizitatorilor foarte multe sortimente delicioase de clătite, cu cele mai renumite umpluturi”, a explicat Mihai Apafi, primarul din Prejmer.

Mai mult, tinerii deja au pregătit carele alegorice și și-au confecționat măștile cu care vor defila prin sat la Parada carelor alegorice. Chiar dacă Primăria Prejmer nu a anunțat încă programul artistic, atracția principală a festivalului rămân clătitele și atmosfera primei sărbători din an care amintește de apropierea primăverii.

Ce reprezintă personajele mascate

Parada carelor alegorice are patru personaje principale: Mirele, Mireasa, Preotul și Babele. Pe lângă acestea, mai sunt Muzicanții, care sunt și ei mascați.

În căruța cu mirele și mireasa există și o sobă, pe care se prepară clătitele care sunt oferite în schimbul alimentelor, vinului sau banilor cu care se va organiza petrecererea din seara următoare.

Parada măștilor și petrecerea Balului Mascat durează până a doua zi, în zori. Tot sâmbătă are loc și concursul care va decide cine a făcut cele mai bune clătite.

Obiceiul s-a păstrat în Prejmer până la jumătatea anilor 1980 și a fost reluat, la cererea tinerilor din localitate, după 20 de ani. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite