Nepoţi pentru o zi. Copiii din Bucium îi ajută şi le ţin de urât bătrânilor din sat. Au demonstrat că o faptă bună nu costă nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satul Bucium din Braşov este unul dintre cele mai mici, dar şi mai unite. Copiii de aici au învăţat deja că o faptă bună se poate face fără niciun fel de costuri. Cu mic, cu mare, copiii îi ajută pe bătrânii din sat rămaşi singuri pe lume, fără niciun ajutor.

Iniţiatorii multor proiecte educaţionale, dar şi umanitare sunt reprezentanţii Centrului „Zestrea Buciumului“, oameni cu suflet mare care au reuşit să implice toată suflarea din sat în multe activităţi. La Bucium trăiesc acum 80 de familii, iar unii dintre bătrânii satului au rămas singuri pe lume. 16 copii din sat cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani au demonstrat că un simplu gest poate aduce zâmbetul pe chipului unui bunic, chiar dacă nu există la mijloc şi o legătură de sânge.

Bunici prin alianţă

Copii sunt împărţiţi pe echipe şi merg acasă la bătrânii rămaşi singuri ca să îi ajute. Le fac curat în gospodărie, ajută prin curte, le ţin de urât şi le fac cumpărăturile. Gestul este cu atât mai impresionant cu cât mulţi dintre copii provin şi ei din familii cu probleme financiare.

„Proiectul este unul de lungă durată. Copiii îi ajută pe bătrânii din sat la treburile casei, merg la ei regulat şi le ţin de urât. Unii copii provin şi ei din familii cu probleme financiare, dar au demonstrat că poţi să faci bine şi fără bani şi că o faptă bună sau un zâmbet nu costă nimic. Pentru bătrâni gestul lor înseamnă foarte mult. Aşa se simt integraţi în comunitate, le este alungată singurătatea“, ne-a declarat Natalia Corlean, soţia preotului din sat şi reprezentantul Centrului „Zestrea Buciumului“.

Copiii ajută la treburile gospodăreşti

Au făcut daruri bătrânilor din banii strânşi pe mărţişoare

Luna aceasta copiii au reuşit să facă încă un gest frumos. Au confecţionat cu mâna lor mărţişoare, pe care le-au vândut. Din banii obţinuţi au reuşit să cumpere alimente, dar şi produse de curăţenie şi să le facă bătrânilor o bucurie înainte de Paşte. „Anul acesta am reuşit să facem un eveniment de strângere de fonduri. Copiii au făcut mărţişoare pe care le-au vândut şi aşa au reuşit să cumpere mai multe pachete pentru bunicii satului. A fost foarte frumos din partea lor“ a mai spus Natalia Corlean.

Copiii le aduc bucurie în suflet bătrânilor şi de sărbători. Se îmbracă în costume populare şi merg alături de preot la bătrânii care nu pot ajunge la biserică. Astfel vârstnicii nu se se simt excluşi şi se bucură că cineva de mai gândeşte şi la ei.

image

Centrul funcţionează pe bază de voluntariat

Centrul „Zestrea Buciumului“ funcţionează într-o cameră, în clădirea şcolii care a fost desfiinţată. La centru există Şcoala Parohială, un loc unde copiii îşi descoperă talentele, îţi dezvoltă abilităţile şi cunoştinţele, sunt implicaţi şi îndrumaţi spre respect şi responsabilitate pentru comunitate, familie, natură. Tot la centru, femeile din sat lucrează de mână diverse obiecte, pentru ajuta la restaurarea bisericii şi la ridicarea unui sediu nou. În plus la Bucium există şi un cor al celor mai talentaţi săteni. Totul se face pe bază de voluntariat.

 „Centrul funcţionează practic cu buget zero cum se spune. Adică nu am avut niciodată parte de o finanţare, ci doar mici gesturi de susţinere din partea unor oameni impresionaţi pozitiv de ceea ce se întâmplă. Deocamdată activităţile noastre se desfăşoară într-o încăpere 4/5 m din cadrul clădiri fostei şcoli, pusă la dispoziţie de primărie. Ne-am dori să avem un sediu unde să avem spaţiu şi unelte pentru atelierele cu copiii - meşteşuguri, gătit, creaţie. Am demarat construcţia, în curtea bisericii, dar am rămas de mai bine de un an la stadiul de groapă pentru fundaţie“, explică Natalia Corlean.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite