Moș Crăciun „pe rit vechi” a ajuns la ucrainenii din Brașov, de la CATTIA. Ce vor avea la masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moș Crăciun a venit prima dată la CATTIA în 7 decembrie. Acum Moșul și-a intensificat vizitele, pentru că sâmbătă, 7 ianuarie, este Crăciunul pe rit vechi, iar ucrainenii vor avea pe mese tradiționala „kutia”.

Moș Crăciun a venit pentru copiii ucraineni de la Brașov FOTO Ioan Buciumar
Moș Crăciun a venit pentru copiii ucraineni de la Brașov FOTO Ioan Buciumar

Refugiații găzduiți de CATTIA sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, în 7 ianuarie. Pentru că numărul de copii este mare și fluxul de persoane este foarte mare, Moș Crăciun vine de mai multe zile la centrul din Brașov în care sunt găzduiți de către Primăria Brașov ucrainenii care au fugit din calea războiului. Mamele și cei mici s-au bucurat de vizita Moșului, chiar dacă le este greu fără tații piticilor.

Este greu, pentru că tatăl copiilor – soțul – a rămas acasă, iar copiii întotdeauna vor să vorbească cu tatăl lor și din cauza aceasta este destul de dificil, mai ales de sărbători, când toată lumea se strânge în jurul unei mese și așteaptă ca să fie împreună”, a recunoscut Marina Șevcenco.

Acasă am sărbătorit Crăciunul împreună cu familia, dar și aici pot spune că am sărbătorit tot cu familia, pentru că avem aici o familie mult mai mare”, a spus Elena Litvinova, din Mykolaiv.

În momentul în care a sosit Moș Crăciun, la CATTIA erau cazate 60 de persoane. Aici, însă, situația este în dinamică și se schimbă, de multe ori, de la o oră la alta. Alți copii ucraineni locuiesc în oraș sau împrejurimi, dar au venit la întâlnirea cu Moș Crăciun.

Am început în 7 decembrie, cu prima vizită a lui Moș Crăciun și încheiem mâine, 7 ianuarie, cu prânzul de Crăciun. Aici, la CATTIA, ce încercăm să pregătim pentru oaspeții care locuiesc aici, care nu au posibilitatea să-și gătească, este kutia, care este preparatul nelipsit în Ucraina de pe masa de Crăciun. Este vorba despre un amestec de arpacaș, fructe uscate și un compot făcut din fructe uscate”, a explicat Andreea Vrânceanu, coordonatorul centrului CATTIA.

Ucraina a decis să se rupă de Biserica Ortodoxă de la Moscova și a sărbătorit Crăciunul în 25 Decembrie. Până acum, vecinii noștri sărbătoreau Nașterea Domnului odată cu rușii, pe rit vechi, în 7 ianuarie. Pentru refugiații de la CATTIA, Primăria Brașov a decis să organizeze masa de Crăciun tot pe rit vechi, așa cum se obișnuia până acum în țara greu încercată de război.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite