Miercurea Cenușii, prima zi din Postul Mare pentru romano-catolici. Străvechiul obicei păstrat la Brașov

0
Publicat:

Miercurea Cenușii este prima zi din Postul Mare la romano-catolici. Ramurile de la Floriile din anul precedent sunt arse, iar cenușa este presărată pe capul credincioșilor, ca semn al pocăinței.

Preotul vicar Miklós Szilárd FOTO Ioan Buciumar
Preotul vicar Miklós Szilárd FOTO Ioan Buciumar

Creștinii romano-catolici încep miercuri, 22 februarie, Postul Paștelui.

Tradiția spune că acesta începe în Miercurea Cenușii, când credincioșii care merg la biserică au parte de un ritual interesant: cenușa din crengile de anul trecut de Florii le este pusă pe creștet, ca semn de pocăință și de angajament că vor ține postul. 

„Prima zi a Postului Mare este numită Miercurea Cenuşii pentru că, după Evanghelia şi omilia din această zi, se binecuvântează şi se presară pe capetele credincioşilor cenuşa obţinută din ramurile purtate în procesiune în Duminica Floriilor din anul precedent, ca o recunoaștere a pocăinței și un angajament că vor respecta Postul Mare”, a explicat Miklós Szilárd preotul vicar al Bisericii Romano-Catolice Sfinții Petru și Paul.  

Prin acest semn de pocăinţă se exprimă smerenia şi condiţia omului păcătos, care-şi mărturiseşte păcatul în faţa lui Dumnezeu, arătând astfel dorinţa unei convertiri interioare în speranţa că Domnul este milostiv cu el. Acest drum al convertirii sufletului îşi atinge punctul său maxim cu celebrarea tainei mărturisirii păcatelor.

Tradiția spune că toți adepții religiei romano-catolice merg în această zi la biserică, indiferent dacă în restul anului au acest obicei sau merg mai rar. Paștele catolic va fi celebrat anul acesta în 9 aprilie, iar până atunci credincioșii vor avea cel mai mare post de peste an.

„Postul începe din ziua aceasta. În biserica primelor veacuri, Postul Mare reprezintă timpul de pregătire proximă a catecumenilor la botez, administrat în vigilia pascală”, a mai precizat preotul romano-catolic din Brașov.

La Biserica Romano-Catolică Sfinții Petru și Paul de pe strada Mureșenilor din Brașov se țin unele slujbe în maghiară și altele în română, deoarece există credincioși din ambele etnii. „Convertiţi-vă şi credeţi în Evanghelie” este motto-ul sub care se desfășoară slujbele în ambele limbi.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite