Medicul care a externat o bătrână în pijama şi papuci şi infirmiera care a scos-o din spital riscă dosar penal şi pierderea locului de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşovenii au aprins lumănârp lângă spital în memoria bătrânei. FOTORadu Colţea
Braşovenii au aprins lumănârp lângă spital în memoria bătrânei. FOTORadu Colţea

Scandalul izbucnit la Spitalul din cartierul Tractorul după ce o pacientă externată în pijamale şi papuci a fost găsită moartă pe un câmp s-ar putea lăsa cu demiteri şi dosare penale.

Totul a început vineri noaptea când Ioana Caloian (83 de ani) din Brăila a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă cu probleme respitatorii. Femeia locuia la Braşov la rude. După ce a fost stabilizată pacienta a fost transferată la Unitatea din Tractorul, o secţia a Spitalului de Urgenţă. De aici au început problemele. Medicul care în acte era de gardă nu se afla însă în spital. Eva Ionel rugase o rezidentă, specializată în reumatologie să îi ţină locul. Nu a anunţat nici şeful de secţie şi nici conducerea spitalului. În plus, înlocuitorul, medicul Veronica Grigore nu avea contract cu spitalul din Braşov, fiind angajată la Sfântu Gheorghe.

Medicul Veronica Grigore a semnat externarea la cerere a bătrânei, dar nu s-a mai interesat de soarta ei. Nu a cerut ca bătrâna să fie supravegheată până când un aparţinător ar fi venit la spital să îi aducă haine de stradă. Aşa s-a ajuns în situaţia ca bătrâna să plece din spital doar în pijamale şi papuci de casă. Nu a cunoscut Braşovul şi s-a rătăcit. A fost găsită moartă duminică seara.
 

Surse din spital spun că rudele femeii nu au lăsat niciun număr de telefon, fiind convinse că bătrâna va accepta internarea. Chiar şi aşa nu aveau voie să îi dea drumul să plece. Aceleaşi surse mai spun că femeia i-a cerut mai întâi portarului bani de taxi, dar acesta nu a lăsat-o să plece. Ulterior o infirmieră ar fi condus-o la un taxi, dar fără să verifice dacă femeia ştia să ajungă acasă la rudele ei.

Medicul care a părăsit garda, cel care a semnat externarea deşi legal nu avea dreptul, dar şi infirmiera care a condus-o pe bătrână afară din spital riscă să îşi piardă locul de muncă. În plus, s-ar putea alege şi cu dosare penale deoarece şi poliţia şi procuratura fac o anchetă în acest caz.

„Dacă pacienta era în haine de stradă, cu palton şi încălţăminte adecvată externarea la cerere nu ar fi fost o problemă. Nu figura cu afecţiuni psihice şi din foile de observaţia nu reiese că ar fi avut vreo problemă acută care să-i pună starea de sănătate în pericol. Având în vedere faptul că era în pijamale şi papuci de casă nu trebuie lăsată să părăsească spitalul. De asemenea, medicul care plecat din gardă a făcut un lucru ilegal. Există un regulament foarte clar că un schimb de gardă se face doar în urma unei cereri semnat şi aprobate şi cu informarea şefului de secţiei şi a conducerii spitalului. În plus, înlocuitorul nu poate fi decât un alt medic care are contract cu spitalul. În cazul de faţă înlocuitorul a fost un rezident care nu era angajajat al spitalului. Mâine (n.r. joi) va fi comisia de disciplină care va dispune sancţiunile ce se impun. Acestea pot merge până la desfacerea contractului de muncă“, ne-a declarat dr. Adrian Albotă, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Braşov.

Miercuri la Spitalul Tractorul a izbucnit un nou scandal, după ce un şofer al unei ambulanţe Dacia Break a transportat trei paciente pe aceeaşi targă deşi acest lucru este interzis. Şoferul va fi şi el cercetat disciplinar. Şi Ministerul Sănătăţii a anunţat că va trimite Corpul de Control la Spitalul din Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite