Legendele Muntelui Tâmpa: balaurul din Peştera Călugăriţei, marea ascunsă în adâncuri care ar putea înghiţi Braşovul
0Muntele Tâmpa este unul dintre simbolurile oraşului şi veghează de sute de ani. Mai multe legende despre muntele din oraş circulă şi astăzi şi chiar îi sperie pe unii turişti.
Una dintre cele mai vechi legende spune că sub munte ar exista un lac uriaş care ar fi de fapt rămăşiţa unei mări, dar şi multe tuneluri subterane unde ar fi fost ascunse comori. Amatorii teoriei drobului de sare spun că dacă acest lac s-ar revărsa ar acoperi complet Braşovul. Oamenii de ştiinţă şi geologii nu au reuşit însă să demonstreze existenţa acestui lac, dar nici să infirme teoria. Dacă lacul nu a fost descoperit, existenţa a trei-patru tuneluri săpate în munte este reală. Astăzi, numai unul dintre ele mai este practicabil şi leagă Casa Sfatului de unul dintre turnurile vechii cetăţi. Celelalte s-au surpat în timp şi toate sunt închise pentru a se evita accidentele. Şi edilii locali au avansat de mai multe ori ideea construirii unui tunel pe sub munte, dar acesta nu s-a concretizat.
„Despre existenţa unui lac nu există niciun fel de dovezi, dar legenda circulă în continuare. În schimb tunelurile de sub munte, denumite catacomb chiar există, chiar dacă astăzi sunt astupate. Acestea erau folosite în trecut de locuitorii cetăţii ca adăpost în timpul invaziilor străine. Se spune că oamenii chiar aduceau provizii şi le ascundeau în catacomb, iar când trebuie să se dea o bătălie, aici se ascundeau femeile şi copiii. Din păcate, în menţiunile istorice nu sunt multe date despre aceste lucruri. Mai circulă şi o altă legendă care spune că în timpul celui de al doilea război mondial în tunel ar fi fost ţinuţi mai mulţi prizonieri germani, dar nici această teorie nu a fost dovedită“, a spus Mihai Ţurcanu, profesor de istorie.
O altă legendă este aceea a singurei bănci de piatră aflată pe aleea de sub Tâmpa. Multe supoziţii s-au pe marginea acestei bănci şi mulţi s-au întrebat cum a apărut ea. Până la urmă, o poveste romantică a fost acceptată de toată lumea şi a ajuns o adevărată legendă urbană. Se spune strânca din care este făcută banca s-a prăvălit de la înălţime, îngropând sub ea doi amanţi care stăteau îmbrăţişaţi în acel loc. Banca ar fi fost făcută în memoria lor în 1817.
Balaurii de pe muntele Tâmpa
Alte două legende vorbesc despre balauri care au semănat teroare în oraş. Una dintre legendele transmisă din vorbă în vorbă menţionează existenţa unui balaur care ar fi ucis copiii conducătorilor Braşovului. Temutul balaur ar fi locuit într-o peştere din munte. Ani la rând l-au urmărit oamenii dar nu au reuşit să-i vină de hac. În final ideea salvatoare a venit din partea unui măcelar, care a umplut cu var o pile de viţel. A dus-o apoi în apropierea grotei unde sălăşluia balaurul, iar acesta a mâncat-o. Se spune că burta lui s-a umflat atât de tare încât a plesnit, iar Braşovul a scăpat astfel de temutul balaur.
Tot un balaur este protagonistul unei alte legende, şi ea la fel de sângeroasă. Se spune că o călugăriţă care ar fi trăit într-o peşteră din munte ar fi găsit un pui de balaur rănit. L-a îngrijit şi l-a crescut, dar creatura nu a fost deloc recunoscătoare. Ba chiar şi-a mâncat stăpâna. Legenda spune că peştera unde a locuit femeia a fost denumită Peştera Călugăriţei.
Muntele, devenit atracţie turistică
Tâmpa, vârful care străjuieşte întinderea Braşovului, este un adevărat brand al oraşului. La începutul secolului al XX-lea, în urma unor incendii, muntele a fost despădurit aproape în totalitate, acesta fiind refăcut de localnicii care au cărat pământ în coşuri şi au replantat copacii. Astăzi este o veritabilă atracţie turistică. În vârful lui se poate ajunge cu telecabina, sau pe jos, pe patru trasee marcate. Dacă sunteţi norocoşi nu vă veţi întâlnii cu urşii.
Pe aceeaşi temă: