FOTO Trandafirul de Damasc, o afacere parfumată pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie de braşoveni şi-a investit economiile într-o plantaţie cu trandafiri de Damasc, iar acum dulceaţa şi siropul făcute după reţeta proprie ajung în Anglia, Belgia, Grecia, Germania şi Italia.

Dan şi Aspazia Florea şi-au dorit să atragă fonduri europene pentru a pune bazele unei plantaţii cu trandafiri de Damasc în Ucea de Sus, judeţul Braşov. Proiectul nu le-a fost aprobat, dar nu au renunţat. Şi-au investit economiile, iar afacerea este acum un succes.

Celor doi braşoveni le-a venit ideea acestui business în anul 2009, când au depus şi un proiect pentru finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană. Numai că, în sesiunea respectivă, nu s-a aprobat niciun proiect din categoria „flori“, aşa că soţii Florea au fost constrânşi să-şi regândească rapid planul de atac. Au ales să investească 10.000 de lei, economiile familiei, pentru a înfiinţa plantaţia visată cu trandafiri de Damasc.

Au cumpărat peste 1.000 de butuci de trandafiri pe care i-au plantat pe un teren cu o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. În luna mai, când au vizitat plantaţia, nu mică le-a fost mirarea. Când am mers la grădină, am crezut că am ajuns în rai. Toţi trandafirii erau înfloriţi. Totul era roz, iar parfumul lor era peste tot. Am chemat toată familia să se bucure de investiţia noastră“,îşi aminteşte Dan Florea. Dar tot atunci şi-au dat seama că un business se creşte cu multă muncă şi atenţie. S-au mobilizat pentru strângerea petalelor şi, după aceea, şi-au dat seama că au nevoie de o reţetă pentru produsele lor. 

Soţii Florea au încercat peste 20 de reţete, dar niciuna nu a fost pe placul lor. Într-un final, după o muncă asiduă, au reuşit să facă o reţetă proprie.Am dozat cantitatea de petale, timpul de fierbere, macerare, ingredientele puse şi am obţinut produsele dorite ca gust, aspect şi calitate. Acum suntem mulţumiţi şi de dulceaţa şi de siropul pe care le producem“, explică proprietarul plantaţiei.

Dulceaţa „Aspazia“, celebră şi peste graniţe

Aşa se face că, după un început cu stângul, afacerea celor doi braşoveni a început să dea roade, iar dulceaţa „Aspazia“, ajunsă între timp celebră, să poată fi gustată din 2010 atât de români, dar şi de străini. În timp au mai investit alte 20.000 de lei în utilaje agricole şi aparatură de prelucrare, iar după patru ani de la startul afacerii şi-au recuperat investiţia.

„Am reuşit să ne promovăm singuri produsele participând la târgurile Bio din ţară, dar şi din străinătate. Facem parte din Asociaţia BIO România care ne-a ajutat ca produsele noastre să ajungă până în Dubai, America, Franţa, dar şi Italia sau Germania“, explică Florea. 

Cei doi antreprenori au ajuns la o producţie anuală de 800 de kilograme de petale, iar multe dintre produsele preparate de cei doi soţi ajung peste graniţe. „Exportăm produsele noastre în Anglia, Belgia, Grecia, Germania şi Italia şi am trimis mostre şi în Slovenia şi Japonia“, a spus Dan Florea, care a adăugat că produce 30.000 de borcane de dulceaţă în fiecare an.

Dulceaţa de trandafiri ,,Aspazia“ de la Ucea de Sus a fost certificată ecologic în mai 2013. Iar asta după ce soţii Florea au reuşit să parcurgă şi să îndeplinească toate cerinţele legale pentru a putea afişa pe produsele lor eticheta ,,bio“.

Un borcan de dulceaţă costă 10 lei (400 de grame), o sticluţă de sirop – 13 lei (250 de mililitri), iar o cutie de ceai – 7 lei (50 de grame).

Planuri de extindere

Braşovenii şi-au făcut şi planuri de viitor. Pe lângă trandafiri, mai cultivă un hectar de zmeură şi 0,15 hectare de aronia. „Din fructele de aronia şi mere să facem un sirop pe care o să-l folosim ca îndulcitor la dulceaţa de trandafiri. În plus, în luna mai vom înfiinţa o Asociaţie a Cultivatorilor de Trandafiri din România, iar întâlnirea va avea loc la Braşov“, a mai spus Dan Florea.

Cum se cultivă trandafirii de Damasc

Trandafirii de Damasc (Rosa Damascena) sunt speciali deoarece au un parfum şi o aromă extrem de puternică. Aceştia nu necesită condiţii speciale pentru cultivare, dar trebuie săpaţi şi curăţaţi de buruieni. Perioada optimă de plantare este toamna, întrucât plantele intră în perioada de vegetaţie. Butaşii se plantează în gropi cu o adâncime de aproximativ 60 de centimetri, la o distanţă între rânduri de 2,5 metri şi de 1,2 metri între plante.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite