FOTO Râşnovul, pe urmele Branului. Număr record de turişti în vizită la Cetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea este principalul obiectiv turistic al Râşnovului. FOTOAdevărul3

Faptul că oraşul a devenit staţiune de interes naţional şi a avut parte de promovare începe să se vadă. Anul acesta Cetatea Râşnov a fost vizitată în această vară de 140.000 de turişti, cea mai mare cifră din istorie.

Un mare aport îl au şi evenimentele organizate săptămânal în cetate. Weekendul viitor va fi un mare festival de rock, cu trupe din ţară, dar şi din Marea Britanie, Franţa, Grecia, Polonia şi Irlanda.  „Ziua cu cei mai mulţi vizitatori la Cetatea Râşnov a fost sâmbătă, 17 august, când 3.000 de turişti au vizitat obiectivul turistic faţă de 1.500-2.000 de turişti într-o zi obişnuită. Dacă nu ar fi fost închisă cetatea în această lună patru zile pentru turnarea filmului internaţional ‘Regele scorpion“, probabil că numărul total al turiştilor care vizitează cetatea în această vară ar fi fost mai mare“, a spus primarul Râşnovului Adrian Veştea.

Oraşul Râşnov a fost vizitat anul trecut de 206.000 de turişti, dar primarul crede că în acest an numărul turiştilor va depăşi cifra de 250.000 de turişti, fiind unul dintre cele mai vizitate oraşe din judeţ.

Cetate cu o istorie bogată

Prima men ţiune documentară a Cetăţii de la Râşnov apare la un secol după alungarea cruciaţilor şi se referă la o puternică fortificaţie care rezistă asediului inamic şi salvează vieţile locuitorilor refugiaţi între zidurile sale şi datează din anul 1335, când în timpul unei invazii a tătarilor în Transilvania, Ţara Bârsei a fost pustiită în întregime. În Evul Mediu, datorită numeroaselor invazii militare, cetatea a fost pentru râşnoveni locuitorii târgului medieval respectând de fiecare dată acelaşi scenariu salvator: refugierea în cetate şi apoi refacerea aşezării.

În secolul al XVIII-lea, schimbarea situaţiei politico-militare din sud-estul Europei a determinat diminuarea interesului comunităţii râşnovene pentru întreţinerea cetăţii medievale. Mai mult, în 1802, un cutremur a distrus o parte din turnuri şi a grăbit transformarea cetăţii părăsite într-o ruină. În cetate era ţinut doar un singur paznic care trebuia să anunţe prin bătăi de clopot izbucnirea incendiilor. Apoi, cutremurul din 11 noiembrie 1940 a afectat puternic cetatea. Renovarea devenea absolut obligatorie, dar a fost întârziată de război şi de anii tulburi ai instaurării regimului comunist. Practic, lucrările de refacere s-au desfăşurat în perioada 1955-1956.

Locul ideal pentru filmele istorice

Cetatea şi împrejurimile Râşnovului au intrat în istoria cinematografiei româneşti, fiind decorul preferat de regizorul Sergiu Nicolaescu pentru filmele sale istorice Dacii, Mihai Viteazul şi Nemuritorii. În 1967, la Râşnov a fost realizat filmul Columna, o coproducţie româno-germano-italiană, nominalizat anul următor la ,,Globul de aur" şi la ,,Oscar" pentru cel mai bun film străin.

Acum 5 ani cetatea a reintrat în  patrimonial primăriei şi s-au făcut numeroase modernizări. În plus obiectivul turistic a fost intens promovat. Un bilet de intrarea la cetate costă 10 lei.

Pe aceeaşi temă

Râşnovul a devenit staţiune turistică de interes naţional.

Cremalieră la cetatea Râşnov

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite