FOTO Cum arăta, pe vremuri, Cabana Urlea. Se strâng fonduri pentru refacerea legendarului obiectiv mistuit de flăcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată un grup de turişti pregătiţi de Creasta Fagarasului, din vremurile în care la cabana Urlea puteai găsi un pat să te odihneşti şi o mâncare caldă să pornesti la drum. Foto Facebook  Asociaţia Poveştile Carpaţilor
Aşa arată un grup de turişti pregătiţi de Creasta Fagarasului, din vremurile în care la cabana Urlea puteai găsi un pat să te odihneşti şi o mâncare caldă să pornesti la drum. Foto Facebook  Asociaţia Poveştile Carpaţilor

După incendiul din noaptea de miercuri spre joi, Asociaţia Poveştile Carpaţilor, ONG-ul care anul trecut a demarat proiectul „Cabana Urlea – împreună redeschidem poarta estică de acces spre Creasta Făgăraşului", a anunţat continuarea campaniei de stângere de fonduri pentru refacerea clădirii simbol a Munţilor Făgăraş.

Chiar dacă flăcările au transformat clădirea principală şi o anexă în cenuşă, dorinţa asocciaţiei de a redeschide într-o zi uşile cabanei e vie.

"Cabană Urlea renaşte din propria ei cenuşă. Chiar dacă acest incident va întârzia cumva începerea lucrărilor, proiectul de refacere a cabanei rămâne în continuare în planurile noastre. Vă mulţumim tuturor pentru mesajele de încurajare. Puteţi susţine în continuare refacerea cabanei Urlea prin donaţii în conturile:

Cont în LEI: RO30 INGB 0000 9999 0760 2164 (ING Bank)

Cont în EURO: RO02 INGB 0000 9999 0820 9694 (ING Bank)", anunţă Asociaţia Poveştile Carpaţilor pe pagină proprie de Facebook.

Asociaţia Poveştile Carpaţilor este un ONG care crede în valoarea patrimoniului montan al României şi susţine promovarea turismului montan într-un mod responsabil. Scopul anunţat este acela de a ajuta oamenii şi comunităţilecare susţin şi încurajează turismuldinCarpaţi să fie practicat în condiţii cât mai bune, de a creşte beneficiile practicării turismului montan cât şi bucuria turiştilor veniţi să îşi petreacă timpul liber într-un cadru natural cu peisaje unice şi aer curat, departe de agitaţia şi poluarea oraşelor.

"Prin ONG Poveştile Carpaţilor ne dorim să protejăm mediul înconjurător şi patrimoniul cultural - istoric montan, respectiv cabanele cu tradiţie din Carpaţii româneşti. Ne dorim astfel să salvăm vechile cabane de munte şi să redeschidă trasee montane, atrăgând astfel turiştii străini să vadă frumuseţile munţilor noştri şi lăsând totodată locuri de poveste şi pentru generaţiile următoare", se arată pe pagina asociaţiei.

Printre obiectivele Asociaţiei Poveştile Carpaţilor se numără: protejarea masivelor montane prin acţiuni de ecologizare şi refacere drumuri de acces, întreţinere şi înfiinţare de noi trasee turistice, construire şi reabilitare popasuri turistice, refugii, cabane şi alte amenajări turistice, organizarea de acţiuni de documentare şi cercetare în vederea construirii unei baze documentare şi de informare turistică, organizarea şi participarea la competiţii de orientare, turism montan, schi, snowboard, maraton montan şi alte sporturi, organizarea de tabere, conferinţe, seminarii, cursuri, întâlniri şi grupuri de discuţii privind protecţia mediului, dezvoltarea turismului ecologic şi promovarea conservării biodiversităţii la nivel naţional şi internaţional.

Asociaţia Poveştile Carpaţilor a participat în anul 2017 la acţiuni de remarcare a traseelor din zona Cabanei Suru şi a ajutat voluntar la amenajarea cabanei Suru.

În anul 2018 Poveştile Carpaţilor a demarat proiectul „Cabana Urlea – împreună redeschidem poartă estică de acces spre Creastă Făgăraşului" proiect care a avut că obiectiv refacerea legendarei cabanei Urlea din munţii Făgăraş.

A fost odata ca niciodată...la Cabana Urlea.

Cabana Urlea, pe vremea când era funcţională

"Nu ştim cine şi de ce a avut aceste intenţii să incendieze cabana"

Joi, membrii ONG-ului care iniţiase un proiect pentru reconstruirea Cabanei Urlea au descoperit joi că imobilul principal şi o anexă a acestuia au ars din temelii şi cred că focul ar fi fost pus intenţionat. 

"Am urcat la Urlea pentru prelevarea de probe de teren în vederea realizării studiului geotehnic necesar proiectului tehnic de refacere a cabanei, însă... din vechea cabană Urlea, cele două corpuri de clădire construite între anii 1925 - 1936, astăzi nu am mai găsit decât ceea ce se poate vedea în imaginile de mai jos.

Am luat legătură cu poliţia, am dat declaraţii... încă nu ştim cine şi de ce a avut aceste intenţii să incendieze cabana, însă sperăm ca făptaşii să fie descoperiţi şi traşi la răspundere", scrie pe pagina Facebok Poveştile Carpaţilor.Intenţia noastră era de a păstra măcar o parte din ce se putea păstra din vechea cabană, însă acum... doar fundaţia a mai rămas în picioare. Acest incident aduce cu sine noi dezavantaje şi întârzieri în ceea ce privesc aprobările şi avizele necesare refacerii cabanei, însă noi vom continua încrezători acest proiect.

Singura piesă de mobilier ce aminteşte de serile de demult şi a rămas încă aici este masa din poiană. Sperăm totuşi că cei ce vor trece prin poiană să o aprecieze şi să o păstreze pentru viitor. Cu toate că acest incident ne-a fulgerat sufletele, noi rămânem încrezători că Urlea va reveni pe harta munţilor Făgăraş şi îşi va deschide larg porţile către toţi iubitorii de munte, însă pentru acest lucru avem nevoie să ne fiţi alături.Rugăm pe această cale pe toţi cei care au fost în ultimile zile în zonă şi ne pot da informaţii legate de acest incident să ne contacteze aici sau pe privat sau pe adresa de mail povestilecarpatilor@gmail.com", a scris, joi, pe pagina Facebok  Asociaţia Poveştile Carpaţilor.

Citeşte şi: FOTO Cabana Urlea, unul dintre simbolurile Munţilor Făgăraş, a ars complet. Focul ar fi fost pus intenţionat

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite