FOTO Clădirea istorică a unui liceu din centrul Braşovului, refăcută din temelii. Investiţia se apropie de 8 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În vederea refacerii atructurii a fost necesară demolarea tencuielilor şi pardoselilor până la zid. Foto: Ionuţ Dincă
În vederea refacerii atructurii a fost necesară demolarea tencuielilor şi pardoselilor până la zid. Foto: Ionuţ Dincă

Construită în anul 1897, clădirea Colegiului Naţional Unirea necesită un proiect de consolidare şi renovare, astfel încât cursurile să se poată desfăşura în condiţii optime.

Procedura de licitaţie în vederea stabilirii unui constructor s-a întins pe o perioadă îndelungată de timp, din cauza birocraţiei şi a contestaţiilor, astfel că ordinul de începere a lucrărilor s-a dat abia din data de 18 iulie. În conformitate cu monitorizarea efectuată de către reprezentanţii Primăriei Braşov, până acum, stadiul de execuţie al proiectului este de 7,8%, însă lucrările de demolare au fost mai complexe decât estimările iniţiale. 

Igrasia a creat mari probleme

„La subsol, datorită igrasiei lucrările de demolare sunt mai ample, şi includ curăţarea tuturor pereţiilor de tencuieli până la cărămidă, inclusiv rostuirea până la o adâncime de 1cm a mortarului între rândurile de cărămizi. În prezent, se lucrează la finalizarea acţiunii de curăţare a pereţiilor de tencuială şi urmează rostuire mortarului. La etaje şi la parter s-au făcut deja lucrările de demolare, inclusiv cele de dezfectare a vechilor instalaţii electrice şi termice”, a explicat viceprimaul Braşovului, Barabas Laszlo,

De asemenea, o altă lucrare care va fi începută zilele viitoare, şi care nu figura în proiectul iniţial, este aceea de amenajare a unui dren perimetral, dar şi de izolare a fundaţiei clădirii, astfel încât să nu mai existe riscul apariţiei unor infiltraţii. Planul constructorului este de a realiza cât mai repede noua instalaţie termică, astfel ca pe perioada sezonului rece să poată lucra la interioare, ţinând cont că proiectul trebuie definitivat până în iulie anul viitor.

Investiţie de aproape 8 milioane de lei

Costul total al acestor lucrări este de 7.913.743,74 lei inclusiv TVA, iar proiectul include şi montarea unui lift exterior, dar şi a unor hidranţi, astfel încât clădirea istorică să corespundă cerinţelor pompierilor.

În cadrul acestui proiect se vor executa lucrări de eficientizare energetică care includ înlocuirea actualelor ferestre cu tâmplărie din lemn stratificat cu geamuri termopan, dar şi izolarea pardoselii parterului, cu polistiren extrudat, şi a tavanului ultimului etaj, cu spumă poliuretanică. Clădirea nu va fi izolată termic la exterior, întrucât pereţii sunt destul de groşi, însă faţada va fi refăcută şi resturate lementele decorative deteriorate. De asemenea, se va face o înlocuire a tuturor instalaţiilor, care au o vechime considerabilă, dar şi o suplimentare a grupurilor sanitare şi amenajarea unor vestiare, care să aibă şi duşuri, la sala de sport. Şi sala festivă va fi complet renovată. În acest corp al liceului sunt 27 de săli de clasă, birouri, bibliotecă, grupuri sanitare, cabinet medical, sala de sport, sala festivă. Clădire are o suprafaţă utilă de 4.122.15 mp şi suprafaţă construită de 1.394 mp.

Citeşte şi:

Şcoala Gimnazială nr 2 va avea 12 săli de clasă noi

Care sunt cele mai căutate şcoli din Braşov pentru clasa pregătitoare

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite