Experiența unui francez la o „nuntă“ din România: „Sincer, nu știu cum rezistați la atâta stres“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Erwan Joliff, francezul din Cobor (Brașov), care este și consilier județean, a relatat experiența sa la o manifestare festivă organizată de Consiliul Județean. Joliff a constatat că sărbătoarea politico-administrativă semăna cu o nuntă.

Francezul din Cobor este convins că doar educația poate aduce progres în România FOTO Erwan Joliff
Francezul din Cobor este convins că doar educația poate aduce progres în România FOTO Erwan Joliff

Francezul stabilit în Cobor (Brașov) este consilierul județean și spune că petrecerile organizate de autorități în România seamănă cu nunțile - iar el nu se numără printre fani. Este unul dintre motivele pentru care Erwan Joliff nu s-a distrat foarte tare la cocktailul oferit de președintele Consiliului Județean Brașov pentru sărbătorirea marilor realizări din anul 2022. 

În schimb, francezul din Cobor a avut ocazia să stea de vorbă cu un consilier local dintr-o comună tot din zona Făgăraș, dar la sud de DN1, adică din zona de sub munte. A constatat nu numai că se confruntă cu aceleași probleme, dar și că au aceeași viziune despre administrația locală, chiar dacă reprezintă partide diferite. 

O zi atipică pentru francez

Povestea zilei de vineri, 27 ianuarie, începe cu un moment amuzant. Cobor este la 80 de kilometri de Brașov, iar Erwan Joliff spune că nu face un drum atât de lung cu o singură treabă de făcut. Din acest motiv s-a îmbrăcat „ca de toate zilele“ astfel încât să poată merge peste tot. A întâmpinat însă greutăți la intrarea în restaurantul unde se ținea petrecerea, deoarece persoana care primea invitații l-a crezut nepoftit datorită ținutei sale și l-a anunțat că nu poate intra acolo, pentru că localul este rezervat.

Lucrurile s-au lămurit rapid și Erwan Joliff a ajuns la una din mesele rezervate invitaților lui Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov. Joliff spune că admiră nunțile românești, dar de departe, astfel că după două ore nu a mai rezistat și a plecat spre casă. 

„Sunt un admirator al nunților românești, dar de departe. Sincer, vă admir, pentru că nu știu cum rezistați la atîta stres, din toate punctele de vedere, al organismului per ansamblu. Aici francezul din mine a clacat repede și așa s-au terminat după 2 ore "discutiile" mele cu politicieni din Consiliul Județean“, a relatat Erwan.

O discuție, mult mai interesantă decât petrecerea

Experiența zilei a fost, însă, înainte de petrecere, cu un consilier local cu care s-a întâlnit întâmplător. La fel ca francezul din Cobor, acesta candidase la funcția de primar fără succes și, tot la fel, venea cu idei din Vest despre cum trebuie făcută administrația locală.

După ce românul i-a dezvăluit francezului ce l-a dezamăgit în localitatea sa, Erwan Joliff și-a dat seama că satele se confruntă cu aceleași probleme, chiar dacă unele – cele de sub munte – sunt comunități românești cu o veche tradiție, iar altele – cele de la nord – vechi sate săsești, care acum încearcă să devină comunități unite.

Ne-am dat seama că suntem puțini care luptăm împotriva indolenței, egoismului, individualismului, lipsei de implicare și lăcomiei pe care le manifestă mulți dintre concetățenii noștri. E o luptă grea să te opui acestui val care trage în jos o populație care avea o tradiție, în special în mediul rural, bazată pe mult bun simț, tradiții frumoase și solidaritate. El se luptă, probabil, pentru că este de aici, din respect pentru strămoșii lui care i-au lăsat acest pământ, eu mă lupt din convingeri umaniste și creștine și pentru că simt că destinul meu este aici”, a explicat francezul din Cobor.

Cei doi știu că educația este soluția pentru ca România să devină o țară mai frumoasă și mai prosperă, spun că sunt visători, dar speranța moare ultima. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite