Escrocii diversifică metoda „Accidentul“: vin şi iau banii direct de la uşa victimelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu răspundeţi solicitărilor telefonice ale escrocilor. FOTO:IPJ Braşov
Nu răspundeţi solicitărilor telefonice ale escrocilor. FOTO:IPJ Braşov

Zeci de braşoveni şi-au pierdut economiile după ce au fost escrocaţi prin metoda „Accidentul“. Paguba este greu de recuperat, iar poliţiştii ne sfătuiesc să nu dăm niciun ban, să verificăm informaţiile şi să anunţăm Poliţia. Mai nou, escrocii vin să ia banii direct de la uşa victimelor.

Infractorii şi-au diversificat modul de operare în cazul înşelăciunilor prin  „Metoda Accidentul“. Dacă până de curând aceştia solicitau victimelor să depună sume de bani în conturi bancare, mai nou apelează la un complice care are sarcina de a lua banii direct de la domiciliul persoanei înşelate.

Metoda Accidentul  a făcut în ultimul timp mai multe victime în rândul braşovenilor, valoarea totală a prejudiciului ridicându-se la o sumă considerabilă, de peste 400.000 lei.  Capcana întinsă de escroci îi face pe oameni să creadă că unor persoane apropiate li s-a întâmplat ceva grav prin prezentarea unei false stări de urgenţă. Aceştia apelează telefonic  victima, se recomandă drept avocaţi, poliţişti, procurori, medici şi anunţă persoana care răspunde la telefon că o rudă a sa (fiul sau fiica) este implicată într-un  accident rutier şi că are nevoie urgentă de o sumă de bani, fie pentru o „înţelegere” cu procurorul sau cu persoana vătămată, fie pentru spitalizare. Apelurile telefonice care anunţă presupusul accident al unei rude sunt efectuate la ore târzii din noapte, ceea ce limitează posibilitatea de reacţie a victimelor care sunt luate prin surprindere.

Sfaturi pentru a nu vă lăsa păcăliţi:

Verificaţi dacă ruda respectivă se află într-o situaţie de urgenţă, dându-i un telefon. În cazul în care aceasta nu răspunde, solicitaţi sprijin rudelor/persoanelor apropiate până la lămurirea situaţiei .

Nu daţi curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că sunt avocaţi, poliţişti, procurori, medici etc şi reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier“.

Nu înmânaţi bani persoanelor care sunt trimise la uşa dumneavoastră  sau cu care vi se solicită se vă întâlniţi.

Nu efectuaţi niciun transfer bancar în contul unor necunoscuţi.

Nu daţi informaţii despre dumneavoastră, familie, prieteni, vecini sau cunoscuţi, persoanelor cu care intraţi în contact aparent întâmplător.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite