Drumeţie în Masivul Postăvaru. Peisaje superbe, aer curat şi mâncare tradiţională la cea mai veche cabană din România FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Masivul Postăvaru este situat la 1799 de metri altitudine, oferă o panoramă superbă a staţiunii Poiana Braşov, a oraşului Braşov, precum şi a Munţilor Bucegi şi Ciucaş. Dacă vă aventuraţi până în vârf veţi avea senzaţia că sunteţi deasupra lumii, veţi admira peisaje superbe şi veţi avea parte de o porţie bună de aer curat.

O drumeţie spre Masivul Postăvaru începe în Poiana Braşov. De aici aveţi mai multe variante pentru a ajunge în vârful muntelui. Puteţi lua telecabina dus-întors, puteţi merge pe jos sau puteţi alege un traseu combinat (urcare cu telecabina, coborâre pe jos).

Cunoscătorii recomandă un traseu combinat. Aşa veţi putea admira peisajele superbe şi nici nu veţi obosi prea tare. Traseul este accesibil şi copiilor, dar este nevoie să aveţi încălţăminte care nu alunecă deoarece drumul este pietros. Drumeţia începe la telecabina din Poiana Braşov. Un drum costă 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii (35 de lei dus-întors pentru adulţi şi17 de lei pentru copii). Telecabina circula până la ora 16.00, deci ar fi bine să porniţi de dimineaţă la drum. Aventura cu telecabina durează câteva minute timp în care veţi putea admira de la înălţime Poiana Braşov.

Peisaje greu de deschis în cuvinte

Odată ajunşi în Postăvaru, vârful muntelui este aproape, cam la 15 minute de mers pe jos. Trebuie să aveţi puţină atenţie deoarece traseul este stâncos. Nu aveţi cum să vă rătăciţi. În vârful Postăvaru (1799 metri altitudine) există o belevedere amenajată unde veţi simţi că sunteţi deasupra lumii. Oricunde întoarceţi privirea veţi observa peisaje superbe. Într-o parte veţi admira Braşovul şi Poiana Braşov, iar în cealaltă Munţii Ciucaş, Munţii Bucegi, dar şi Valea Prahovei. Priveliştea vă va tăia respiraţia, iar dacă afară este soare totul este mult mai spectaculos. Nu vă grăbiţi, aşezaţi-vă pe piere şi admiraţi frumuseţea naturii. Veţi avea parte de o porţie bună de aer curat.

La coborâre, dacă alegeţi să mergeţi pe jos, aveţi la dispoziţie un traseu marcat: Drumul Roşu. Nu vă abateţi de la el şi nu încercaţi scurtături prin pădure deoarece s-ar putea să vă întâlniţi cu ursul. Traseul este unul uşor, care şerpuieşte prin munte şi nă trebuie să aveţi mare condiţie fizică. Durează maxim o oră şi jumătate dacă mergeţi lejer şi vă mai odihniţi pe drum. La final veţi ajunge tot în zona telecabinei din Poiana Braşov.

Nu rataţi Cabana Postăvaru, cea mai veche din România 

Pe drumul care coboară spre Poiana Braşov, la 15 minute de mers de vârful Postăvaru se află cabana cu acelaşi nume. Este cea mai veche cabană din România. Aceasta este situată la o altitudine de aproximativ 1604 metri şi a fost construită în anul 1883 de membrii Asociatiei Carpatine Ardelene SKV (Siebenbürgische Karpaten Verein), care o administrează şi în prezent. Aceştia au clădit-o prin forţe proprii, iar ulterior au extins-o, întrucât zona începuse să fie tot mai căutată de schiori şi nu exista un alt loc de campare în zonă. La acea vreme a fost singura clădire din Poiană, până ce zona s-a transformat într-o staţiune montană. La construcţia primului corp al cabanei, meşterii saşi şi unguri au muncit doi ani, din 2 aprilie 1881 până în 7 octombrie 1883. Până în 1935, a continuat construirea celorlalte corpuri, iar atunci Cabana Postăvaru a fost sfinţită şi a primit numele Julius Römer-Hütte, după numele primului preşedinte SKV Braşov, pe care-l poartă şi astăzi. Cazarea costă între 65 şi 100 de lei pe noapte.

Chiar în anul inaugurarii cabanei, a trecut pe acolo scriitorul Mihail Sebastian care câţiva ani mai târziu a publicat romanul „Accidentul" a cărui acţiune se petrece în cea mai mare parte în zona cabanei. Împrejurimile, cabana, potecile, pârtiile şi atmosfera vremii sunt descrise cu multă exactitate şi farmec, iar numele SKV este menţionat în cuprinsul cărţii de zeci de ori.

Atracţie mare pentru turişti

De pe belvederea din faţa cabanei veţi avea parte de o panoramă impresionantă şi puteţi admira unele dintre cele mai înalte puncte ale Munţilor Carpaţi, precum şi întreaga Ţară a Bârsei. Tot de aici puteţi avea parte şi de un fenomen atmosferic deosebit, numit „marea alpină“: norii coboară, înconjurând piscul muntelui, iar cei ce privesc au impresia că sunt deasupra lumii.

Cabana este preferată de turişti. Mulţi dintre cei care coboară pe jos de pe Vârful Postăvaru se opresc şi la cabană. Străinii mai ales sunt impresionaţi de peisaje. Cabana are sezlonguri pe care vă puteţi întinde şi relaxa. Are şi mese din lemn, dar şi un restaurant în toată regula care serveşte mâncare tradiţională de la ciorbă de fasole sau supă de găină şi până la mici, cârnăciori sau fripturi la grătar. O masă de două persoane nu costă mai mult de 50-70 de lei. Puteţi servi şi o ţuică de casă sau o bere rece, dacă sunteţi însetaţi după drumeţie.

„Este superb. La noi în ţară nu vezi aşa ceva. Este extraordinar. Noi eram în drumeţie, dar când am văzut ce frumos este aici ne-am decis pe loc să rămânem peste noapte“, a spus Alberto Manini, turist venit din Italia.

„Suntem mari amatori de munte şi de rustic. Cabana este superbă, este din lemn, iar peisajele sunt extraordinare. Am gustat mici, foarte buni, dar şi ceva ce cred că se numeşte ciorbă de fasole. Foarte bună mâncarea, servită în aer liber în vârful muntelui“, spune Cristan Beck, turist venit din Marea Britanie. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite