Delicatese, produse tradiționale și podoabe de tot felul la Târgul de Crăciun de la Brașov FOTO
0Cel mai mare târg de Crăciun din istoria Brașovului îi așteaptă pe vizitatori cu bunătăți de tot felul, produse tradiționale, ornamente pentru pomul de Crăciun și multe altele, toate la prețuri accesibile
Cel mai mare târg de Crăciun din istoria Brașovului se bucură și de o popularitate pe măsură. Nu mai puțin de 60 de căsuțe sunt amplasate în Piața Sfatului, iar brașovenii și turiștii pot cumpăra de la acestea de la ornamente pentru bradul de Crăcium, la turtă dulce, preparate specifice de Crăciun, în special cele din carne de porc și dulciurile, vin fiert sau țuică fiartă.
Nu lipsesc de la târgul de Crăciun nici obiectele de artizanat, multe dintre ele cu motive legate de sărbătorile de iarnă, dar și altele care pot fi comercializate în orice perioadă a anului. Există și câțiva comercianți care dau o notă specifică acestei zone a Europei, cu haine și căciuli din blană.
Ofertă diversificată și consistentă
Nu numai că la această ediție sunt mult mai multe căsuțe în Piața Sfatului – deci, o ofertă mult mai diversificată și mai consistentă – dar există și o zonă de mese în care oaspeții Târgului de Crăciun pot savura în tihnă o cafea, un ceai, un vin fiert sau o țuică fiartă, alături de măncărurile care se găsesc la câteva dintre căsuțe de la târgul de Crăciun.
„Este lume neașteptat de multă. Noi venim în fiecare an, dar acum sunt mai mulți oameni. Lumea cumpără, mai ales că produsele noastre sunt cunoscute în tot județul și chiar și în alte părți ale țării”, spune unul dintre fermierii veniți la târg cu produse tradiționale.
„Avem produse hand-made, realizate de mine și de soția mea. Eu sunt din Ecuador, dar ce facem nu este tradițional în America de Sud, facem lucruri care sunt tradiționale aici, în România, de unde este soția mea. Totul făcut manual, de noi, de-aia și avem clienți destul de mulți”, spune unul dintre producătorii de obiecte de artizanat.
„Avem turtă dulce și dulciuri pentru copii care sunt de tradiție veche la noi în țară, practic, dulciurile pe care le așteptau bunicii noștri la fiecare Crăciun. Sunt prețuri bune și azi au fost și clienți mulți, pentru că, vedeți, și acum este foarte multă lume în Piața Sfatului. Din păcate, până acum a fost bine, dar, odată cu lăsarea serii, se face foarte frig în căsuță”, spune o comerciantă de dulciuri tradiționale.
Vin fiert - 10 lei, ciolan cu fasole sau varză - 20 de lei, țuica fiartă - 15 lei
Cei care vor să se bucure de produsele specifice Crăciunului pot avea un pahar de vin fiert pentru 10 lei, dacă vor 250 de ml sau 15 lei, pentru 300 de ml. Prețurile cafelei încep de la 5 lei, ceaiul 8 lei, ciocolata caldă 9 lei, iar țuica fiartă de la 15 lei. O porție de ciolan cu fasole sau varză costă 20 de lei, la fel cu prețul cârnaților cu fasole.
Celebru în zonă, un kurtos kalacs costă 20 de lei, iar turta de dulce, în funcție de dimensiuni, este între 8 lei și 25 de lei. Târgul de Crăciun din Piața Sfatului vine și cu produse specifice Ardealului.
Un comerciant oferă jumări cu ceapă roșie pentru 12 lei suta de grame. Pâine cu untură la 5 lei, la fel cu pâinea cu pastă de jumări sau cu zacuscă, cârnat de casă în pâine la 20 de lei, coaste și crânați la ceaun pentru 25 de lei porția, sarmale cu mămăligă la 25 de lei, iahnie de fasole cu 8 lei, papanași cu dulceață și smântână cu 20 de lei și plăcintă cu mere cu 8 lei. Tot aici, dar pentru acasă, un borcan cu cârnați sau coaste în untură, de 350 de grame, costă 45 de lei.
Ofertă specială, ciocolată cu jumări
Există și două oferte speciale: ciocolată cu jumări, cu 15 lei pentru 95 de grame și două tipuri de cutii cadou cu bunătățuri, cu 200 de lei sau 300 de lei, în funcție de conținut.
Una din căsuțele din Piața Sfatului cu numeroși vizitatori este cea cu clătite: cu zahăr și scorțișoară, cu piure de mere, zahăr și scorțișoară, cu diverse gemuri, cu ciocolată, cu ciocolată și fructe, cu șuncă și cașcaval, cu brânză dulce și stafide sau diverse alte umpluturi costă între 10 și 20 de lei.
Interesantă este și căsuța cu căciuli de iarnă pentru copii, croșetate manual și sub formă de diverse animăluțe, cu 50 de lei bucata. Nu lipsesc nici icoanele și iconițele, cu prețuri începând de la 80 de lei sau iile românești, cu prețuri de la mai multe zeci de lei la câteva sute.
Târgul de Crăciun din Piața Sfatului oferă jucării originale, extrem de ingenioase, fabricate din lemn și alte materiale naturale, pentru prețuri care încep de la 150 de lei.