Foto Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO

0
Publicat:

Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat.

Viscri a devenit un sat înfloritor după venirea regelui Charles FOTO Ioan Buciumar
Viscri a devenit un sat înfloritor după venirea regelui Charles FOTO Ioan Buciumar

Chiar dacă în ultimii ani drumurile au fost asfaltate, nu e foarte ușor să ajungi cu mașina la Viscri. Mergând de la Brașov spre Sighișoara, imediat după Rupea poți vira la stânga, spre Dacia, iar, odată ajuns aici, virezi din nou la stânga, spre Viscri. Aproximativ 12 kilometri de la DN13. Din Bunești e ceva mai aproape, dar de la Rupea până în Bunești sunt aproape 20 de kilometri.

Nici nu e de mirare, astfel, ce spun sătenii din Viscri, legat de mașini. „Până să fie treaba asta cu Charles, trecea prin sat o mașină la două, trei zile. Înainte de Revoluție se întâmpla să vină cam una pe săptămână, de fugeau toți copiii după ea, de parcă nu mai văzuseră mașini”, spune un sătean din Viscri.

Lucrurile s-au schimbat fundamental odată cu primele vizite ale suveranului britanic, pe vremea aceea, prinț de Wales. Nu numai mașinile au început să vină tot mai des, dar întreaga viață a satului s-a schimbat.

„Înainte era sărăcie mare”

„Era sărăcie mare. Cine avea animale, avea ce face și pe atunci cu laptele și carnea, dar acum sunt atâtea pensiuni și restaurante și locuri în care poți merge să mănânci că tot ce e produce în sat putem da la consăteni. În plus, peste tot e nevoie de angajați, oamenii din sat lucrează, fie pregătesc și servesc masa, fie la lemne, fie la altele, că sunt multe de făcut. Tot satul beneficiază de pe urma venirii lui Charles și acum nu mai e sărăcie”, spune un localnic.

Schimbarea se vede cu ochiul liber. Nu numai că aproape toate fațadele caselor sunt renovate – chiar dacă păstrează nota de autenticitate – dar la fiecare pas vezi ori o pensiune, ori un punct gastronomic local, ori un restaurant, ori un bar sau chiar pizzeria.

„Înainte ne petreceam timpul la poartă și mai stăteam de vorbă. Mai mergeam unii la alții sau ne mai găseam câte ceva de făcut. Acum toată lumea e ocupată, vezi mașini în fiecare curte și totul s-a schimbat. Numai felul în care arată satul e cam același, mai ales acum, de când nu mai e voie cu mașinile prin sat”, spune o femeie.

Prin Viscri, la pas

De fapt, prin Viscri se mai poate trece cu mașina, însă doar pe drumul județean care leagă satele Bunești și Dacia, pe la o margine sa satului făcut celebru de regele Charles. Cei care vor să intre cu adevărat în sat, să meargă pe ulițe, să viziteze biserica fortificată, să mănânce sau să bea un suc sau o cafea la o terasă trebuie să lase mașina în parcarea gratuită de la intrarea în sat.

Chiar dacă în satele din jur sunt asfaltate toate sau aproape toate străzile, alegerea pentru Viscri a fost pietruirea acestora, tocmai pentru a păstra aspectul care l-a determinat pe regele Charles să se îndrăgostească de acest loc și să revină de fiecare dată cu mare plăcere.

„Regele e un om simplu. Ne salută de fiecare dată. Nu știe românește, dar ne face semn cu mâna și ne zâmbește. În fiecare an l-am văzut și noi credem că e un om bun, după cum se comport. O să-l așteptăm și de data asta, mai ales că până acum era doar print, iar acum e rege, n-a mai fost niciun rege la noi în sat”, spune o altă săteancă.

Departe de forfota marilor orașe

Dacă ținem cont de faptul că Rupea este u orășel cu mai puțin de 5.000 de locuitori, care nu îndeplinește condițiile din lege pentru a fi oraș, Viscri este la aproximativ 40 de kilometri de Sighișoara și la peste 60 de kilometri de Brașov. Un sat uitat de lume, „Departe de lumea dezlănțuită”, unde viața curge la fel de lent ca în urmă cu câteva sute de ani. Cel puțin curge, până la venirea lui Charles.

Acum, pentru că era mini vacanța și ne aflam cu doar o zi înainte de venirea regelui Regatului Unit, viața din sat era mai apropiată de cea a unui centru de oraș.

Turiști numeroși, cu localnicii foarte activi, ca să-i poată mulțumi pe toți oaspeții și să-i determine fie să revină, fie să-și trimită și prietenii aici, câte o mica petrecere, ici-colea, cam acesta este aspectul satului Viscri, cu numai o zi înainte să-și primească regele care, chiar dacă reprezintă o țară străină, este considerat de toți consăteanul lor.

Ce trebuie să știți pentru o vizită la Viscri

Cei care vor să meargă la Viscri în această perioadă ar fi potrivit să-și programeze plimbările prin sat dimineața sau seara. În caz contrar, ar trebui să nu le lipsească o sticlă cu apă, pălăria de soare și să facă pauze dese, mai ales că locuri cu iarbă, la umbră, pe care să se așeze sunt în tot satul,

Nu puteți vizita Viscri fără o vizită la Biserica fortificată, aflată la o margine a satului, pe un mic deal. Curtea bisericii este la fel de frumoasă și vă puteți relaxa aici, bucurându-vă de concertul naturii, unul de neegalat.

Remarcabil rămâne faptul că, deși este plin de lume, satul rămâne o oază de liniște și verdeață, în care se aude din când în când cântatul unui cocoș, lătratul unui câine sau, mai tot timpul, ciripitul păsărelelor. Fără zgomot de mașini, cu un aer pe care parcă ai vrea să-l tragi în întregime în plămâni, să poți respire la fel de plăcut și la întoarcerea acasă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite