Cum îţi ţii copiii în frâu - sfaturile psihologilor: impune reguli, nu ceda presiunilor, aplică pedepse pe măsura faptei şi laudă-l când e cuminte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Educaţia copiilor se face cel mai bine cu vorba bună. FOTO www.trainyourmind.ro
Educaţia copiilor se face cel mai bine cu vorba bună. FOTO www.trainyourmind.ro

Să fii părinte nu este un lucru deloc uşor. Necesită multă răbdare şi înţelegere. Putem însă să ne facem ascultaţi de cei mici fără să ţipăm şi mai ales fără să-i bătem.

Cei mici sunt foarte buni manipulatori şi ştiu să profite de punctele slabe ale părinţilor. Primul pas spre a avea un copil ascultător este exemplul personal. „Copilul îşi vede părinţii ca pe nişte modele. De aceea trebuie să vă comportanţi exact la fel cum vreţi să se comporte şi copilul. Dacă ţipaţi sau vorbiţi urât va face şi el la fel şi când îi veţi face observaţie replica va veni rapid: Şi tu faci la fel. De aceea trebuie în primul rând ca părinţii să aibă un coportament bun, pe care şi copiii să îl adopte“, a spus Ana Maria Ruşizan, psiholog.

Regulile sunt foarte importante

Un lucru foarte important este impunerea unor reguli în casă pe care copilul să le ştie foarte bine şi despre care să ştie că nu pot fi încălcate. „Regulile sunt foarte importante. Pot stabili ora la care se pune masa, ora de somn, faptul că trebuie să-şi strângă jucăriile, cât timp se poate uita la televizor, dar şi multe altele. Este foarte important ca micuţii noştri să cunoască regulile casei şi să le înţeleagă. Trebuie să le explicăm foarte clar de ce  trebuie să facă anumite lucruri şi că nu folosim expresia: Pentru că aşa spun eu. Foarte important este ca regulile să fie respectate. Dacă vă abateţi odată, de două ori, de la ele atunci cel mici va înţelege că este în regulă să nu le respectăm. Este foarte important ca părinţii să facă front comun şi să nu cedeze la rugăminţi sau la lacrimile care parcă vin la comandă“, a mai spus Ana Maria Ruşizan, psiholog.

Pedepse, dar şi recompense

În educaţia unui copil, pedepsele şi recompensele sunt foarte importante. Primii şapte ani din viaţă sunt cruciali pentru dezvoltarea ulterioară a unui copil. „Un copil trebuie să se simtă iubit. Părinţii trebuie să îi spună asta foarte des şi să îi arate afecţiune. Dacă face lucrurile bine, este cuminte şi respectă regulile atunci copilul trebuie recompensat. De exemplu dacă îşi strânge jucăriile îl duceţi în parc sau altundeva un îi place, dacă manâncă tot îi oferiţi un desert, dacă se poarte frumos îi faceţi o surpriză sau mergeţi cu el undeva unde îşi doreşte mult. Îmbrăţişaţi copilul şi lăudaţi-l de fiecare dată când face ceva bine. Pentru psihicului este foarte important să se simtă spreciat. 

Aşa va înţelege că dacă respectă regulile casei va fi lăudat. Şi pesepsele sunt foarte importante. Însă nu ţipaţul la copil sau bătaia. Acestea nu au niciun efect pozitiv pe termen lung. Copilul se va obişnui cu ele şi nu va face ceea ce îi spuneţi. În plus va deveni agresiv în timp. Pedepsele trebuie să fie pe măsura faptelor. Puteţi să nu îl lăsaţi să vadă desenul preferat, să îi interziceţi o perioadăde timp să se joace cu jucăria preferată sau chiar să îl puneţi la colţ câteva minute. Nu îl pedepsiţi chiar de la prima abatere, ci atrageţi-i atenţia că dacă se va repeta atunci va fi pedepsit. Acest tip de pedepse sunt multe mai eficiente decât bătaia despre care bunicii noştri spuneau că e ruptă din Rai“, mai spune Ana Maria Ruşizan, psiholog.

Petreceţi timp alături de cel mici

Un lucru foarte important este ca părinţii să fie apropiaţi de copii, să petreacă timp cu cei. „De multe ori copiii sunt obraznici sau fac anumite boacăne pentru a atrage atenţia părinţilor, pentru a face remarcaţi. De aceea este foarte important să pretreceţi timp alături de copil. Împlicaţi-l în treburile casei. Dacă faceţi curaţi puneţi-l şi pe el să facă ceva. Dacă faceţi mâncare lăsaţi-l ajute. De asemenea faceţi-vă timp să ieşiţi cu copilul, să vă jucaţi cu el. Încercaţi să îi umpleţi timpul eficient, să facă sport, să stea în aer liber şi mai puţin la desene animate, deoarece multe dintre ele nu sunt deloc un exemplu pozitiv“, mai spune Ana Maria Ruşizan, psiholog.

Nu cedaţi insistenţelor

Sunt copii care încearcă să obţină ceea ce vor prin insistenţă, plâns până la epuizare, ţipete sau vorbit urât. „Dacă un copil are un astfel de comportament atunci el trebuie ignorat pentru a înţelege că nu va obţine nimic dacă se comportă urât. Este foarte important să nu cedaţi chiar dacă este foarte epuizant. De asemenea este foarte important să îi oferiţi copilului ceea ce a cerut imediat ce vorbeşte frumos. Aşa va înţelege că doar cu vorba bună va avea rezultate şi va avea tendinţa să îşi schimbe comportamentul“, explică Ana Maria Ruşizan, psiholog.

Există însă copii care au probleme de comportament şi au nevoie de sfaturile specialiştilor. „Dacă aplicaţi toate metodele şi comportementul copilului nu se schimbă deloc, dacă el continuă să fie agresiv, să vorbească urât, să lovească alţi copii, sau să se izoleze atunci este foarte important să îl duceţi la un psiholog. Poate fi doar o toană de moment, dar poate fi şi o tulburare de personalitate“, a mai spus psihologul.

Citiţi şi:

Ce probleme au copiii care stau prea mult la calculator sau folosesc tableta. Avertismentul unui psiholog

Psihologii inventează leacul antidepresie pentru copii şi adolescenţi: îl transformă pe „Superman de Cluj“ în erou de joc  online terapeutic


 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite