Culmea culmilor în birocrație: Primăria Brașov și-a trimis sute de somații să repare clădirile degradate din patrimoniu

0
Publicat:

Primăria Brașov și-a trimis singură peste o sută de somații să repare clădiri degradate pe care le are în proprietate. Cei care nu își repară clădirile plătesc impozit majorat cu până la 500%

Primăria Brașov își trimite singură somații să repare clădirile pe care le deține FOTO Ioan Buciumar
Primăria Brașov își trimite singură somații să repare clădirile pe care le deține FOTO Ioan Buciumar

Primăria Brașov și-a trimis peste o sută de somații să repare fațadele unor clădiri pe care le are în proprietate. Mai exact, este vorba de 103 clădiri pe care municipiul Brașov le deține fie direct, fie prin intermediul societății RIAL, care gestionează acest tip de patrimoniu al orașului.

Nu toate aceste clădiri aparțin în totalitate Primăriei Brașov, unele dintre acestea având municipalitatea drept coproprietar. Somațiile au fost trimise de către Direcția Fiscală Brașov, aflată și ea în subordinea Primăriei și care și-a trimis chiar și ei înșiși o asemenea somație!

În somații se precizează că, dacă proprietarii nu își îngrijesc clădirile și nu repară fațadele, impozitul pentru acestea se va majora. Majorarea depinde de starea de degradare a clădirii și poate ajunge până la un impozit majorat de cinci ori față de cât era prevăzut inițial.

Primăria spune că deține cote-părți din clădirile degradate

Numeroase alte instituții și persoane fizice au fost înștiințate că, din 2024, vor fi supraimpozitate pentru terenurile și clădirile neîngrijite. Direcția Fiscală a trimis aceste somații, însă ele vor trebui confirmate de votul aleșilor locali în ședința de plen a Consiliului Local al Municipiului Brașov.

Este vorba de clădiri în care municipiul Brașov deține cote-părți, apartamente care sunt în administrarea RIAL-ului, iar acele clădiri nu respectă condițiile optime de utilizare și reprezintă un risc pentru domeniu public, de aceea, Direcția Fiscală împreună cu Primăria au analizat pe teren și au ajuns la concluzia că în cazul în care nu se vor face intervenții, vor fi propuse pentru supraimpozitare începând cu anul 2024. Sperăm ca proprietarii de acolo să facă demersurile necesare, iar cotele-părți care revin municipiului, cotele-părți ca valoare, vor fi asigurate din bugetul municipiului Brașov”, a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Clădirile cu probleme sunt identificate de Poliția Locală, o altă instituție aflată în subordinea Primăriei. Polițiștii locali constată starea de degradare a clădirii, iar Direcția Fiscală propune și, mai apoi, aplică majorarea de impozit. Numeroase firme apar pe lista cu clădiri degradate, dar și instituții de învățământ sau unități militare.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite