Cupa Davis, somație să revină la vechiul format. Aiureala lui Gerard Pique, pe cale să fie schimbată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionul olimpic Alexander Zverev s-a pronunţat în favoarea revenirii la vechiul format al Cupei Davis, cu meciuri acasă şi în deplasare, după ce Federaţia Internaţională de Tenis a răscumpărat drepturile pentru tradiţionala competiţie masculină pe echipe, începând din 2024, informează DPA.

Gerard Pique, fotbalistul care a vrut să revoluționeze tenisul. Foto Marca
Gerard Pique, fotbalistul care a vrut să revoluționeze tenisul. Foto Marca

Înaintea meciului de calificare dintre Germania şi Elveţia, care are loc în acest weekend, Zverev a afirmat că noul format s-a dovedit un eşec şi s-a pronunţat în favoarea revenirii la vechiul format al Cupei Davis.

"Aţi văzut că nu poţi cumpăra istorie cu bani", a spus tenismanul german. "Sportul trăieşte din emoţii şi Cupa Davis a fost întotdeauna o competiţie în care trăieşti cele mai mari emoţii şi cea mai frumoasă atmosferă. S-a putut vedea că noul format nu funcţionează şi cred că este nevoie de jocuri acasă şi în deplasare", a adăugat el.

Zverev a adăugat că este "un fan al meciurilor în cinci seturi", aşa cum se disputau anterior în Cupa Davis şi ar vrea să se revină de anul viitor la acest sistem, păstrat în continuare la turneele de Mare Şlem. Toţi colegii săi au fost de acord cu acest lucru, însă cel puţin în acest an formatul cu meciuri în cel mult trei seturi va fi menţinut în Cupa Davis.

Alexander Zverev cere revenirea Cupei Davis la vechiul format. Foto EPA EFE
Alexander Zverev cere revenirea Cupei Davis la vechiul format. Foto EPA EFE

ITF cedase drepturile Cupei Davis către agenţia Kosmos, condusă de fostul fotbalist spaniol Gerard Pique, în schimbul suma de trei miliarde de dolari pentru o perioadă de 25 de ani, iar acest lucru a avut ca rezultat o modificare a formatului, câştigătoarea fiind decisă la capătul unui turneu final.

Însă ITF a rupt contractul luna trecută și a răscumpărat aceste drepturi, anunţând că formatul competiţiei se va schimba din nou. Kosmos trebuia să plătească 40 de milioane de euro către ITF pentru fiecare ediție, dar acum a avut loc o renegociere și cele două părți nu au ajuns la un acord, astfel că înțelegerea a fost ruptă.

Ion Țiriac: ”O parodie”

Ion Ţiriac a fost printre primii contestatari ai noului format al Cupei David, atacându-l pe şeful federaţiei internaţionale: “Cupa Davis este o parodie a unui eveniment vechi de 120 de ani, unde era de aşteptat. Întâmplarea face că am fost cu Ilie acolo şi ne-am dus sâmbătă la semifinale de Cupă Davis, de campionat mondial, Rusia contra Canadei.

Ion Țiriac a luat atitudine față de noul format al Cupei Davis. Foto TVR
Ion Țiriac a luat atitudine față de noul format al Cupei Davis. Foto TVR

Şi la ora 5, când era în toi cel mai mare lucru, erau sub 3.000 de spectatori. Iar la un meci Argentina cu Croaţia au fost 15 spectatori. 18 vestiare, care au fost toate portabile, cumpărate… Arăta ca un ‘camp’ de refugiaţi. Dacă ar avea atâta onoare, preşedintele federaţiei internaţionale, care a vândut aceste drepturi şi banii nu ştim unde sunt nici acum, ar trebui să demisioneze pe loc”, spunea Ţiriac în 2019.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite