Cetatea Făgăraş, de la un loc aproape părăsit la o nouă atracţie turistică a Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea Făgăraş este un alt exemplu după Râşnov şi Rupea că investiţiile în turimul medieval merită cu prisosinţă. Fortăreaţa  a reuşit să crească de zece ori numărul de turişti după ce edilii au reînviat mai multe atracţii ale cetăţii.

Dacă în urmă cu cinci ani ani Cetatea Făgăraş abia depăşea 10.000 de vizitatori pe an, în 2015 cifra de depăşit sensibil 100.000 de turişti. Cruciale au fost investiţiile care s-au făcut în cetate în ultima perioadă, de la redeschiderea sălii tronului, la expunerea fecioarei de fier şi reintroducerea gărzii la fel ca la Cetatea de la Alba Iulia.

Pe lângă atracţiile noi, cetatea are o istorie de peste 600 de ani. A fost preferata Doamnei Stanca soţia lui Mihai Viteazu care a ţinut aici celebrele baluri medievale, dar a fost şi o temută închisoare comunistă. Turiştii pot vizita acum 40 de încăperi. Biletul de intrare costă 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii şi elevi. Cetatea este deschisă zilnic între orele 10.00 şi 19.00. Cetatea a primit anul trecut şi un certificat de excelenţă din partea TripAdvisor.

Noile atracţii ale cetăţii Făgăraş

Anul trecut a fost redeschisă pentru prima dată după 50 de anis ala tronului, care are mai multe încăperi şi este impresionantă. Sala Tronului a fost amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de zilţuri şi candelabra toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă, iar investiţia s-a ridicat de 1,3 milioane de lei bani de la bugetul local.

Străjeri Cetatea Făgăraş

La Făgăraş se poate vedea acum şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea.

Cea mai nouă atracţie a cetăţii este garda formată din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole). Soldaţii poartă armuri şi vor face schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică la ora 12.00. Costumele sunt cât se poate de autentice şi sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea. Au fost realizate după schiţele existente la muzeul cetăţii din Făgăraş.

Muzeu al Reginei Maria

Reprezentanţii Muzeului Ţara Făgăraşului vor să amenajaze anul viitor în cetate şi un Muzeul dedicat Reginei Maria, unde să fie expuse obiectele donate de Casa Regală. În memoriile Reginei Maria, Castelul de la Făgăraş este comparat cu Castelul Bran, acolo unde se află acum o parte din patrimoniul regal ce ar putea fi adus la Făgăraş. Regina Maria a fost în la Făgăraş în 1921, când în cetate se afla un lagăr de comandament al ruşilor albi.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite