Centru antidrog lăsat în paragină de 25 de ani. Cum au fost risipiţi banii europeni şi de la Guvernul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centru antidrog lăsat în paragină la Dejani FOTO facebook
Centru antidrog lăsat în paragină la Dejani FOTO facebook

Un centru antidrog construit în urmă cu 25 de ani în satul Dejani, comuna Recea, judeţul Braşov a fost lăsat în paragină, după ce s-au cheltuit 1,2 milioane de euro

Banii europeni - la fel cum se întâmplă în cazul banilor de la Guvern sau de la autorităţile locale – sunt eficienţi atunci când sunt cheltuiţi cu scopul de a produce plusvaloare, de a acoperi o nevoie sau de a ajuta categorii defavorizate. Dacă sunt solicitaţi bani din buget doar pentru a arăta că se fac investiţii, fără ca acestea să fie şi justificate, atunci se poate vorbi de risipă.  

Este cazul comunei braşovene Recea, unde, în urmă cu aproape 25 de ani, Agenţia Naţională Antidrog, instituţie aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a amenajat o clădire de lux, care ar fi trebuit să găzduiască şi să consilieze persoanele vulnerabile din cauza consumului de droguri. Sub denumirea de comunitate terapeutică pentru foştii dependenţi de stupefiante aflaţi în recuperare, clădirea amenajată în 1998 nu a fost folosită nici măcar o zi pentru tratarea acestor persoane vulnerabile. Mai rău, stă în paragină şi se degradează pe zi ce trece.

„Construcţia respectivă a fost gândită pentru o unitate militară de jandarmi ce funcţiona la Dejani. De fapt, şi este unitatea veche, pe dreapta şi s-a construit înainte de 1990. Cu 30-40 de dormitoare, grupuri sanitare comune şi bucătărie. Ulterior, începând cu 1998, 1999 s-a investit, împreună cu guvernul finlandez, într-o unitate privind vindecarea consumatorilor de droguri, din punct de vedere psihic. De vreo cinci ani de zile este părăsită, doar cu un consemn al jandarmilor, care trec o dată sau de două ori pe zi să nu se spargă”, a explicat Gheorghe Lazea, primarul din Recea.

Clădirea din satul Dejani al comunei Recea a costat, în momentul construirii ei, 1,2 milioane de euro, din care 800.000 de euro au fost fonduri europene, iar restul bani de la Guvernul României. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Braşovul, dat ca exemplu la CNN pentru felul în care îi primeşte pe refugiaţii din Ucraina

Percheziţii la un cămătar din Vâlcea, care împrumuta bani la Braşov. Surpriza poliţiştilor când au căutat prin casă

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite