Cele mai frumoase locuri din Carpaţi
0Cele mai frumoase locuri din Carpaţi. Munţii Carpaţi sunt o destinaţie la mare căutare pentru cei care doresc să descopere locuri de o frumuseţe răpitoare în ţara noastră. Unele locuri sunt mai puţin cunoscute, de aici şi tentaţia de a le vizita.
Lanţul carpatic începe la nord de Bratislava si ajunge până la râul Timok, în Iugoslavia, constituind o prelungire a Alpilor. Lungimea Carpatilor o depaseste pe cea a Alpilor. Carpaţii sunt împărţiţi în patru grupe: Carpatii Occidentali, Păduroşi, Orientali şi Meridionali, extinzându-se pe teritoriile Cehiei, Slovaciei, Poloniei, Ucrainei şi Romaniei.
La noi în ţară. Carpaţii României înconjoară bazinul transilvănean dinspre nord, est, sud şi vest, asemenea unui zid ocrotitor, fiind numiţi „coloana vertebrală“ a spaţiului mioritic.
Cele mai frumoase locuri din Carpaţi. Piatra Secuiului de la Rimetea
Piatra Secuiului face parte din Munţii Trascăului li se înalţă semeaţă deasupra satului Rimetea (judeţul Alba), un sat locuit în mare parte de populaţie maghiară. Aici au fost colonizaţi mineri germani în secolul al XIII-lea, care s-au contopit cu populaţia maghiară. În vârful Pietrei Secuiului, la o altitudine de 1128 m, se află două borne vopsite în steagul Ungariei.
Se spune că Rimetea este locul în care soarele răsare de două ori. Şi asta pentru că Piatra Secuiului este atât de aproape de sătuc şi atât de înaltă, încât chiar şi după ce răsare soarele dimineaţa, Rimetea este încă în umbră, deşi afară e lumină. Apoi, după ce are timp să se mai ridice un pic pe cer, soarele apare de după Piatra Secuiului, răsărind pentru a doua oară pentru a lumina şi satul Rimetea.
Cele mai frumoase locuri din Carpaţi. Piatra Craiului
Piatra Craiului se deosebeşte geologic şi morfologic de masivele şi grupele muntoase înconjurătoare. Este ca o „lama” tăioasă şi abruptă din roci de vârstă jurasică, lungă de aproximativ 26 km şi lată de 6-8 km. Altitudinea maximă este atinsă în Vf. La Om de 2244m. Masivul are numeroase piscuri la peste 2000 m (Vf. Padina Popii (2025m), Vf. Ascuţit (2150m), Vf. Ţimbalul Mare (2177 m), Vârful Ţimbale (2170 m), Vf. Sbirii (2220m), Vf. Căldării Ocolite (2202 m).
Parcul Naţional Piatra Craiului este una dintre cele mai bogate rezervaţii naturale din România, cu o suprafaţă de peste 1200 hectare, care încă din 1938 se află sub ocrotirea legii. Reprezentativă pentru întreaga zonă, devenită şi simbol, este Garofiţa Pietrei Craiului prezentă pe ambii versanţi ai Pietrei Craiului.
Cele mai frumoase locuri din Carpaţi. Pietrele Doamnei din Rarău
Cei care vor să admire Pietrele Doamnei din Munţii Rarăului trebuie să apuce drumul care urmăreşte Valea Izvorului Alb ce urcă pe creasta Rarăului unde se află Cabana aflată la altitudinea de 1.538 metri (sunt 14 kilometri pentru cei care merg cu maşina, iar drumul poate fi parcurs, pe jos, în trei-patru ore, pe potecile marcate cu punct roşiu pentru amatorii de drumeţii).
Este o formaţiune geologică foarte spectaculoasă şi importantă din punct de vedere peisagistic, fiind căutată de fotografi pentru spectacolul pe care natura îl oferă în tot timpul zilei. Pietrele Doamnei sunt înalte de 70 de metri şi sunt situate la altitudinea de 1634 de metri, în Munţii Rarău. Vârful cel mai înalt atinge altitudinea de 1.651 de metri.
Cele mai frumoase locuri din Carpaţi. Inima verde a Tăului Ţapului
Un alt loc răpitor din Carpaţi este Tăul Ţapului. Lacul, format pe fundul căldării format de munţii din jur, are o inimă verde: o insuliţă, ceea ce face ca Tăul Ţapului să fie unic pentru lacurile din munţi.
Tăul Ţapului este considerat drept cel mai pitoresc şi fotogenic lac din Retezat. Toate traseele ce aduc aici sunt obositoare şi necesită experienţă montană. Este situat sub Porţile Închise, la altitudinea de 2.130 de metri.
Este alimentat de patru izvoare şi de avalanşele de zăpadă. Lacul a ajuns la o suprafaţă de 2,3 hectare, are o lungime de 200 şi o lăţime de 130 m. Insuliţa înierbată a apărut în urma unei avalanşe pornite de pe înălţimile Vârfului Ţapului şi oprită în lac, depunând grohotiş ce a depăşit nivelul apei cu aproape un metru.
Cele mai frumoase locuri din Carpaţi. Canionul 7 Scări
Canionului „Şapte Scări“ este unul dintre cele mai frumoase locuri din Braşov. Ani în şir obiectivul turistic a fost lăsat în paragină. Drumul de acces spre canion a fost refăcut, iar de la DN1, de la Cabana DâmbulMorii şi până la canion faci doup-trei ore de mers pe jos.
Canionul Şapte Scări este un defileu săpat în calcar situate în masivul Piatra Mare. Lungimea canionului este de 160 metri cu o diferenţă de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 948 metri. Defileul este format din şapte trepte cu înalţimi între 2,5 şi 15 metri, care dau îi dau numele şi care se transformă în cascade când creşte volumul de apă al pârâului Şapte Scări. Traseul poate fi parcurs cu ajutorul unor scări, nefiind nevoie de echipament specializat.
Peisajul este superb, cascadele fiind un adevărat spectacol atât pe timpul verii, cât şi iarna, când apa îngheţată creează unpeisaj de basm.
Cele mai frumoase locuri din Carpaţi. Cheile Turzii
Cheile Turzii se afla în judeţul Cluj, la aproximativ 6 kilometri de municipiul Turda şi se întind dealungul pârâului Haşdate. Au o înălţime de peste 200 m şi o lungime de aproximativ 1.300 m.
Cheile Turzii se întind pe o suprafata de 324 ha şi sunt formate din creste înalte şi ascuţite, abrupte. Cheile Turzii au dobândit, în anul 1938, statutul de rezervaţie naturală, inclusă în listele UNESCO printre cele mai importante monumente ale naturii din lume. În Cheile Turzii sunt 50-60 de pesşteri, arcade (peşteri prăbuşite) sau firide, cele mai cunoscute fiind Peştera Feciorilor, Hornarilor, a Morarilor, Peştera Calastur şi Peştera lui Anton.
Lacul Dracului şi Cheile Nerei
Lacul Dracului este cel mai mare lac carstic din România şi se află în Cheile Nerei din Munţii Locvei, judeţul Caraş Severin. Are o adâncime de aproximativ 9,3 m şi un diametru de 20 m. Apa are o culoare albastrui-verzuie. Este considerat monument al naturii şi face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa.
Lacul a luat naştere prin prăbuşirea bolţii peşterii şi are o formă ovaloidă. Galeria peşterii are o lungime de 70 de metri, iar în timpul ploilor abundente galeria este inundată, neputând fi vizitată.
Cheile Nerei sunt un alt obiectiv de mare atracţie din zonă. Au o lungime de 22 de kilometri, şi se întind între localităţile Şopotul Nou şi Sasca Română.
Transfăgărăşanul şi Bâlea Lac
Transfăgărăşanul este unul din cele mai spectaculoase drumuri din România, care leagă regiunea istorică a Munteniei cu Transilvania. Drumul străbate Munţii Făgăraş, cel mai înalt lanţ muntos din România.
Bâlea Lac se află în apropierea Transfăgărăşanului la cota 2034. Lacul are o lungime de 360 m şi o adâncime în unele locuri de aproximativ 11 m. Bâlea Lac se află la o distanţă de 77 km de oraşul Sibiu şi 85 km de la Curtea de Arge. O legendă vorbeşte despre un cioban pe nume Bâlea, care în vremurile sale l-a ajutat pe împărat să învingă duşmanii. Fata cea mare este impresionată de curajul ciobanului şi este hotărâtă să îl ia de soţ. Într-una din zile, când erau pe munte, s-a stârnit o furtună şi au fost siliţi să se adăpostească de furia zăpezii pe stânci, dar zăpada care se desprindea de pe versanţi a împins fericiţii soţi în lac.Din acel moment lacul poarta numele ciobanului Bâlea.
Cele mai frumoase locuri din Carpaţi. Cheile Râşnoavei
Accesul în Cheile Râşnoavei se face din Drumul Naţional 73A Predeal - Râşnov, pe un drum carosabil, care se ramifică la dreapta, spre est, în zona amenajărilor turistice de la kilometrului 20.
Munţii Postăvarul fac parte din Carpaţii de Curbură, grupul de Munţi ai Bârsei. Sunt localizaţi între depresiunea intracarpatică a Braşovului, deasupra căreia se înalţă cu peste 1.200 m şi versantul nordic al Masivului Bucegi. Din vârful Postăvaru (1799 m) către vest-sud-vest coboară o creasta din stâncă albă calcaroasă, denumită Muchia Cheii, şi sfârşeşte abrupt ţn Cheile Râşnoavei.
Locul are priveltişti deosebite, fiind preferat de regizorul Sergiu Nicolaescu pentru multe dintre filămrile sale, dar şi de cineaştii străini (aici s-au făcut scene pentru „Cold Mounain”). De asemenea, este un lco căutat pentru sporturile extreme, dar şi pentru antrenamentele vânătorilor de munte şi ale trupelor speciale.