Cel mai mare zburător din lume a ajuns la Dino Parc Râşnov, alături de un cuib de ouă reale de dinozaur FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hatzegopteryx poate fi adnirat la Dino Park. FOTORelu Calotă's Studio.
Hatzegopteryx poate fi adnirat la Dino Park. FOTORelu Calotă's Studio.

Hatzegopteryx, giganticul zburător, descoperit chiar pe teritoriul României, a fost reconstituit de către Dino Parc Râşnov pe baza descoperirilor realizate de profesorul Dan Grigorescu, de la Universitatea Bucureşti. Sosirea pterozaurului este însoţită de o altă premieră: un cuib de 10 ouă reale de dinozaur, descoperit la Tuştea în Geoparcul dinozaurilor Ţara Haţegului.

Noua expoziţie a fost inaugurată în prezenţa Preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a Viceprimarului Râşnovului, Liviu Butnariu, a Primarului Haţegului, Marcel Goia, şi a paleontologilor de la Universitatea Bucureşti.

„Hatzegopteryx este cel mai important exponat al Dino Parc Râşnov de până acum. Suntem bucuroşi de faptul că toţi vizitatorii noştri vor putea admira reproducerea la scară reală a unei descoperiri unice în lume, şi că această descoperire s-a făcut chiar în Ţara Haţegului. Mai mult decât atât, anul acesta am sprijinit o echipă de studenţi cercetători care, sub îndrumarea  profesorilor de la Universitatea din Bucureşti, au descoperit două cuiburi de ouă de dinozaur în apropiere de Haţeg. Dorinţa noastră este să trezim atât interesul specialiştilor, cât şi al publicului dornic să pătrundă în tainele vieţii dinozaurilor. De asemenea, putem declara că am ajuns la un număr de 500.000 de vizitatori, la un an de la deschiderea parcului, şi sperăm ca un număr cât mai mare de copii să ajungă să vadă o bucăţică de istorie dintr-o lume dispărută dar, încet, încet, redescoperită”, a declarat Adrian Apostu, manager Dino Parc Râşnov.

Hatzegopteryx thambema („Înfricosatorul zburător din Haţeg”) a fost descoperit în 1978 de către profesorul Dan Grigorescu în zona Haţegului. A trăit, acum cca 68 de milioane de ani, la sfârşitul perioadei Cretacice. Numele său este compus din cel al regiunii în care a fost descoperit, şi „pteryx”, grecescul pentru „aripă”. Cu o deschidere a aripilor de circa 12 metri, un craniu de aproximativ 3 metri, nemaiîntâlnit la niciun animal din trecut, cu oase puternice ale membrelor, în pofida capacităţii de a zbura, care implică uşurinţă, Hatzegopteryx thambema este cel mai mare pterozaur descoperit până în prezent.

“Înfricoşătorul zburător din Haţeg, aşa cum l-am botezat, este, din punctul meu de vedere, un motiv de mândrie naţională şi o premieră mondială pentru mult timp de acum încolo. Hatzegopteryx nu putea să găsească o casă mai bună decât Dino Parc Râşnov, unde va sta alături de ceilalţi dinozauri reproduşi corect din punct de vedere ştiinţific. Aş vrea să le mulţumesc partenerilor de la Dino Parc Râşnov pentru susţinerea şi implicarea lor directă. Acest parteneriat îmi dă o speranţă în plus în ceea ce priveşte domeniul paleontologiei în România”, a precizat profesorul Dan Grigorescu.

Dino Parc Râşnov este o zonă de agrement şi un muzeu în aer liber, situat pe Strada Cetăţii, în apropiere de Cetatea Râşnov. Pe lângă un traseu impresionant cu 46 de dinozauri în mărime naturală, parcul dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuţe în arbori, un cinematograf 9D şi multe alte zone interactive. Preţul unui bilet este de 28 de lei pentru un adult şi de 22 de lei pentru copii. Pentru copiii cu vârsta sub 3 ani, intrarea este gratuită. Parcul s-a deschis în iunie anul trecut şi  a avut 350.000 de vizitatori într-un an. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite