Ce tradiții au ucrainenii de Crăciun. Rețete de prăjituri dezvăluite de o ucraineancă din Brașov

0
Publicat:

Viktoriya Deryabina, o ucraineancă refugiată la Brașov, face prăjituri delicioase și sănătoase. Ucraineanca a dezvăluit și câteva obiceiuri de Crăciun din țara sa natală.

Viktoriya Deryabina în bucătărie FOTO Ioan Buciumar
Viktoriya Deryabina în bucătărie FOTO Ioan Buciumar

În urmă cu 70 de ani, Brașovul avea tradiții de sărbători mult diferite de cele de acum. Aceasta pentru că, din acea perioadă, numeroși tineri din județele din Moldova au început să vină în orașul de la poalele Tâmpei și, odată cu ei, au ajuns și tradiții din zonele în care au crescut aceștia.

Tradițiile au fost foarte puternic influențate și de faptul că, la un moment dat, numărul de locuitori ai Brașovului care erau născuți în Moldova era mai mare decât restul populației orașului, astfel că era firesc ca și bucătăria  să sufere influențe semnificative.

Acum, orașul se confruntă cu un alt val de sosiri din răsărit, de această dată fiind vorba de refugiații ucraineni. Bucătăria ucraineană are și câteva asemănări cu cea moldoveană, în special cu cea din Republica Moldova. Totuși, ucrainenii au alte obiceiuri în ce privește masa de Crăciun.

Facem salată de măsline, cum numim noi salata boeuf sau salata rusă. De pe masă nu lipsește țuica, numită la noi gorilka și avem multă carne, de pui, dar în special de porc. Dulciurile sunt și ele nelipsite și ele diferă de la o regiune la alta a Ucrainei”, spune Viktoriya Deryabina, ucraineancă sosită la Brașov în luna mai a acestui an.

Obiceiul colindatului există și în Ucraina, iar colindătorii primesc dulciuri – în cazul copiilor - și slănină cu țuică – pentru adulți. În ce privește prăjiturile, Viktoriya face variniki, dulciuri care se servesc alături de un pahar de vin dulce.

Eu recomand Lyivski srnik, o prăjitură cu brânză dulce de vaci, mac, zahăr și vanilie, foarte gustoasă și care nici nu este foarte greu de făcut. Eu fac această prăjitură în fiecare zi de când sunt aici, atât pentru români, cât și pentru ucraineni. Pentru o altă prăjitură avem nevoie de ouă, zahăr, cacao, puțin lichior și scorțișoară, iar cu ajutorul albușului se face o pastă care se modelează și se dă două ore la cuptor”, a mai explicat Viktoriya.

Ucraineanca a spus că se simte foarte bine la Brașov și se gândește să se stabilească definitiv aici, dacă va reuși să își deschidă o mică afacere.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite