Cât vom plăti, la iarnă, pentru încălzire, în Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul gigacaloriei rămâne neschimbat în Braşov
Preţul gigacaloriei rămâne neschimbat în Braşov

Preţul pe care îl vor plăti braşovenii din cele 14.800 de apartamente racordate la sistemul centralizat pentru o gigacaloriei se va menţine şi în această iarnă la 191,73 de lei. Totuşi, există şi alternative de încălzire a locuinţei, mult mai ieftine.

Edilii au decis să menţină preţul gigacaloriei la nivelul celui din iarna trecută. „Am efectuat câteva simulări cu comisia economică din primărie, cu cei de la Tetkron şi de la Bepco, şi sumele pe care le aveam prevăzute în buget pentru subvenţionarea preţului la gigacalorie sunt suficiente pentru a nu majora preţul la gigacalorie. Totuşi, la 1 ianuarie, vom face nişte ajustări ale preţului, dar acesta va ajunge la maximum 198 de lei", a punctat primarul George Scripcaru.

50% din preţ subvenţionat

De la bugetul local vor fi pompate în termoficare, din nou, peste 30 de milioane de lei, pentru a compensa diferenţa de până la 387,3 lei, cât este preţul real de producţie al gigacaloriei. Astfel, edilii ar suporta de la buget peste 50% din preţul gigacaloriei. „Deocamdată, nu ştim suma exactă a subvenţiei, fiindcă decontarea se efectuează în funcţie de consum, dar ţinând cont că am demarat şi procesul de modernizare a reţelelor de distribuţie, vor dispărea pierderile, şi astfel, pe viitor, banii de subvenţie vor scădea cu cel puţin 20 - 30%, preţul de producţie urmând să scadă considerabil", a mai precizat edilul şef.

Preţuri la încălzire

Până la eliminarea pierderilor din sistem, facturilre vor fi tot piperate. Numai pentru încălzirea unei garsoniere, proprietarul acesteia va avea de plătit la Tetkron de la 200 de lei, la 260 de lei, într-o lună geroasă. Pentru un apartament de două camere, factura de încălzire nu va coborî sub 330 de lei şi va putea ajunge şi la 380 de lei, după scumpirea gigacaloriei. Cei care au trei camere vor plăti pentru încălzire, de la 275 lei la 450 de lei. La un apartament de patru camere, costul estimativ de încălzire a locuinţei  va varia între 370 de lei şi 530 de lei, lunar.

Cei mai mulţi braşoveni au căutat însă, soluţii pentru a scăpa de facturile exorbitante ale CET Braşov. O nouă soluţie tehnică care are succes în rândul braşovenilor sunt panourile radiante cu infraroşu, care sunt mai ieftine decât centralele de apartament şi în ceea ce priveşte montajul, dar şi costurile lunare.

Panourile variază, în funcţie de necesarul de volum al camerei, de la 50/60 cm până la 120/80 cm şi sunt disponibile în forme şi culori diferite. Costul montării unor astfel de panouri, la un apartament cu două camere, variază între 2.200 de lei şi 5.000 de lei, în funcţie de firma care le produce. La aceşti bani se mai adaugă însă, 700 de lei pentru montarea unui boiler electric. Media costului la factura de curent, pentru o lună, variază şi ea între 200 şi  300 de lei

Pentru montarea unei centrale de apartament însă, costurile ajung la 6.000 de lei. Facturile lunare variază foarte mult în funcţie de temperatura pe care o vrea proprietarul în apartamentul său şi poate fi şi de până în 200 de lei, dar şi de 400 de lei, în cazul unei locuinţe cu două camere.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite