Cât de periculoasă poate fi o baie fiebinte. Explicaţia medicului: „Pot să apară palpitaţii, inima este stresată“
0
O baie fierbinte ne poate relaxa după o zi foarte grea, dar poate fi extrem de periculoasă pentru inimă sau piele. Specialiştii ne sfătuiesc să nu facem foarte des băi lungi cu apă fierbinte.
Baia fierbinte este relaxantă, dar are multe efecte adverse mai ales pentru sistemul circulator. „Dacă apa este foarte fierbinte, vasele de sânge se dilată, iar tensiunea arterială poată să scadă foarte mult. Puteţi avea stări de ameţeală şi chiar stări de leşin. Dacă experimentaţi unele dintre aceste simptome, este bine să chemaţi pe cineva să vă ajute să ieşiţi din baie pentru a evita riscul apariţiei unor accidente. De asemenea, inima este şi ea stresată şi are tendinţa să lucreze mai mult. O baie fierbinte poate creşte mult ritmul cardiac şi pot apărea palpitaţii sau senzaţia de sufocare“, spune Florin Tudor, medic internist.
Staţi maxim 10 minute în baie
Baia fierbinte este şi mai periculoasă atunci când durează foarte mult. „Chiar dacă este relaxantă, o baie fierbinte care durează mult, 20-30 de minute nu este deloc recomandată. În baie de adună fiarte mult abur care poate crea probleme respiratorii şi de oxigenare a creierului. Dacă facem des băi fierbinţi foarte lungi ne expunem creierul la foarte mult stres. Este bine vă aveţi un geam deschis la baie pentru a evita acumularea de abur. Persoanele care sunt cardiace sau au probleme cu tensiunea nu trebuie să facă deloc băi fierbinţi. Este recomandat să facă duş, iar temperatura apei nu trebuie să depăşească 40 de grade. Persoanele sănătoase pot face din când în când băi fierbin, dar nu recomand ca acestea să dureze mai mult de 10 minute“, mai spune specialistul.
Pielea se usucă
Apa fierbinte poate distruge şi pielea. „Chiar dacă se spune că aburul deschide porii, este de preferat să faceţi inhalaţii doar la faţă şi nu băi foarte fierbinţi la care să vă expuneţi tot corpul. Dacă atunci când faceţi baie observaţi că pielea se înroşeşte, este clar că suferă. Persoanele care fac băi fierbinţi des au pielea foarte uscată şi imediat după baie apar mâncărimile. În timp pielea de poate coji, iar în final pot apărea şi dermatitele“, mai spune medicul.
Atenţie la microbii din cadă
Cada este unul dintre locurile din baie care adună foarte mulţi microbi. „Dacă faceţi baie în cadă trebuie să aveţi grijă ca aceasta să fie curăţată foarte bine, deoarece în cadă se adună foarte mulţi microbi. Eu recomand ca baia să se facă doar acasă şi să se evite acest obicei atunci când stăm la un hotel. Microbii din cadă pot da boli de piele, dar şi infecţii respiratorii“, mai spune medicul.
Interzis pentru femeile gravide
Femeile însărcinate nu trebuie sub nicio formă să facă băi fierbinţi. „Femeile însărcinate nu trebuie să facă sub nicio formă băi fierbinţi. Temperatura apei trebuie să fie cât mai apropiată de cea a corpului, respectiv 36-37 de grade. Dacă apa este prea fierbinte fătul poate fi privat de oxigen şi se poate ajunge chiar la pierderea sarcinii“, mai spune specialistul.
Citeşte şi: