Braşovul va avea o hartă a bolilor şi a nevoilor din sistemul sanitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„REsponsabilitate, Strategie, Prioritizare şi Integritate în dezvoltarea Regională, durabilă a sistemului de sănătate din judeţul Braşov” (RESPIR-BV) este unul dintre cele 13 proiecte de cercetare propuse de specialiştii Consiliului Judeţean Braşov şi implementate de echipe de cercetători de la Universitatea Transilvania.

Proiectul RESPIR-BV este coordonat de dr. Andrea Elena Neculau, şef de lucrări la Facultatea de Medicină. Din echipa de cercetare fac parte şase cadre universitare ale Facultăţii de Medicină şi câte unul de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Facultatea de Sociologie şi Comunicare şi Facultatea de Drept. Finanţarea proiectului este asigurată de Universitatea Transilvania, în cadrul competiţiei Granturi pentru echipe multidisciplinare. 

Va avea un rol important pentru strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate

Tema proiectului RESPIR-BV a fost gândită la nivelul Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală (DSAM) din cadrul CJ Braşov şi vizează construirea unei hărţi a judeţului Braşov din perspectiva nevoilor de sănătate pentru principalele grupuri populaţionale cu risc. Adelina Văsioiu, directorul DSAM, spune că în cadrul proiectului va fi identificată o metodologie optimă de evaluare a nevoilor de sănătate ale populaţiei şi va fi creat un instrument care să permită transparenţa deciziei privind dezvoltarea sistemului de sănătate braşovean. Nu în ultimul rând, proiectul vizează elaborarea strategiei de dezvoltare a sistemului care să răspundă nevoilor specifice ale unor populaţii considerate prioritare. 

Extinderea unor servicii necesare

Practic, echipa de cercetare şi-a propus să identifice nevoile de sănătate neacoperite la nivelul judeţului Braşov şi, în consecinţă, necesitatea de a dezvolta noi servicii medicale sau de a le extinde pe cele existente atât la nivel de spitale, cât şi la nivel de comunitate. În acest sens, echipa de proiect a organizat un focus-grup cu managerii şi directorii medicali ai tuturor spitalelor din judeţ (cele şase spitale aflate în subordinea CJ Braşov şi spitalele municipale şi orăşeneşti din judeţ), cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală din cadrul CJ Braşov. 

Discuţiile s-au axat pe următoarele probleme: accesul la serviciile spitaliceşti, inechităţile sau discrepanţele între diverse categorii sociale vulnerabile (gravide, copii, persoane cu venituri mici sau fără venituri), utilizarea serviciilor spitaliceşti şi dezvoltarea de modele noi de servicii spitaliceşti. Concluziile vor fi prezentate într-un material care va fi dat publicităţii în perioada următoare. 

„Doresc să mulţumesc pentru deschiderea şi receptivitatea de care dau dovadă cercetătorii Universităţii Transilvania faţă de problemele identificate la nivelul comunităţii judeţului Braşov. În prezent, Consiliul Judeţean şi Universitatea derulează 13 proiecte de cercetare, în opt domenii prioritare: juridic, asistenţă socială, cultură, dezvoltare durabilă, informatizare, învăţământ special, sănătate şi turism. Este lăudabil şi onorant faptul că mediul universitar braşovean îşi pliază activitatea pe nevoile pe care le are administraţia publică judeţeană”, afirmă preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.  

Citeşte şi:

Ministerul Sănătăţii construieşte la Braşov primul spital regional cu secţie de arşi şi de transplant renal. Sorina Pintea: „Nu mai avem nicio piedică”

Noul spital regional de 250 de milioane de euro de la Braşov a obţinut certificatul de urbanism pentru construcţie

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite