Brașovenii, îngrijorați de depășirea uriașă, și de opt ori, la poluarea cu PM 2,5. Cum îi liniștește Protecția Mediului

0
Publicat:

La Brașov se înregistrează în această perioadă, noaptea, depășiri de 8 ori la poluarea cu PM 2,5. Agenția de Protecția Mediului spune că se ține cont doar de valoarea anuală

Indicele de PM 2,5 este cu mult peste media anuală necesară FOTO Ioan Buciumar
Indicele de PM 2,5 este cu mult peste media anuală necesară FOTO Ioan Buciumar

În ultima vreme, s-au înregistrat câteva zile cu depășiri ale unuia dintre parametrii de calitate a aerului care sunt măsurați și la Brașov. Este vorba de PM 2,5, ce măsoară particulele din aer care au o dimensiune mai mica de 2,5 microni.

Avertismentul pe care îl afișau ecranele unde brașovenii pot consulta calitatea aerului preciza că „toate persoanele pot începe să resimtă efecte asupra sănătății, iar membrii grupurilor cu sensibilități pot resimți efecte mai grave. Valorile foarte mari s-au înregistrat, de obicei, în jurul miezului nopții.

La particulele cu dimensiunea mai mică de 2,5 microni, în perioada de iarnă se înregistrează depășiri din cauza încălzirii rezidențiale, în special cu combustibil solid, cu lemne. La aceasta nu avem valoare limită zilnică, ci doar valoare limită anuală, care este de 20 de micrograme pe metrul cub”, a spus Simona Pascu, șef laborator APM Brașov.

Așadar, valorile cresc foarte mult iarna în acest caz, iar vara sunt extrem de reduse, încât se ajunge la un echilibru, iar cetățenii care au semnalat aceste depășiri nu trebuie să se îngrijoreze.

Țintele anuale la PM 10 și PM 2,5 FOTO Ioan Buciumar
Țintele anuale la PM 10 și PM 2,5 FOTO Ioan Buciumar

Particulele mai mari, după ce au fost emise în atmosferă, sunt îndepărtate rapid de gravitație sau sunt spălate de ploaie. Cele mai fine pot rămâne în atmosferă mai mult timp (de la câteva zile până la câteva săptămâni). Ca atare, ele pot fi transportate pe distanțe mai lungi. PM2.5 provin adesea din surse diferite de emisii și au compoziții chimice diferite.

De asemenea, emisiile rezultate din arderea benzinei, uleiului sau motorinei produc și ele o bună parte din poluarea cu PM2.5 a aerului exterior. Particulele în suspensie pot fi emise direct de la sursă sau formate în atmosferă prin reacții chimice ale gazelor, precum dioxidul de sulf, oxizii de azot și anumiți compuși organici.

Acești compuși organici pot fi emiși atât din surse naturale, precum copacii și vegetația, cât și din surse artificiale, cum ar fi gazele de eșapament. Particulele reduc vizibilitatea și, de asemenea, afectează negativ clima, ecosistemele și materialele.

Particulele în suspensie, în primul rând PM2.5, afectează vizibilitatea modificând modul în care lumina este absorbită și împrăștiată în atmosferă. În ceea ce privește schimbările climatice, unii constituenți ai amestecului de PM ambiental promovează încălzirea climatului, în timp ce alții au un efect de răcire.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite