Braşov: Sindicaliştii susţin iminenţa închiderii CET

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CET Braşov ar trebui să se închidă în 2012 Foto: Bogdan Crăciun
CET Braşov ar trebui să se închidă în 2012 Foto: Bogdan Crăciun

În ciuda declaraţiilor oficiale „liniştitoare", în ultimele zile a început să se vorbească tot mai des despre închiderea CET Braşov.

Tonul a fost dat zilele trecute, „pe surse", de un oficial al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), care a precizat că, din cauza faptului că au mari probleme financiare, unele CET-uri din întreaga ţară ar putea fi închise. Printre ele figura şi numele unităţii din Braşov.

Posibilitatea închiderii unor centrale electrice de termoficare a fost adusă zilele trecute în discuţie de Ion Pisc, preşedintele Federaţiei "Energetica". Organizaţia este o structură sindicală ce are ca membrii salariaţi din mai toate CET-urile. „Urgenţa numărul unu este reabilitarea unor grupuri sau înlocuirea cu unităţi performante, pentru că durata lor de viaţă expiră. Sistemul energetic a funcţionat până acum din inerţie, doar datorită oamenilor din sistem", a spus Pisc. El a mai precizat că sunt ameninţate cu închiderea CET-urile din Brasov şi Giurgiu.

Multe semne de întrebare

Conducerea CET Braşov susţine că nu ştie nimic despre o asemenea posibilitate, însă tot mai vehiculată. Directorul societăţii ne-a declarat în această dimineaţă că „noi am obţinut avizul integrat de mediu, aşa că, din acest punct de vedere, nu vom avea probleme până la finalul anului 2012. ANRE nu ne-a trimis niciun document referitor la posibilitatea închiderii CET Braşov şi nici nu am fost consultaţi cu privire la acest aspect", a spus Florin Cuţitei.

În ceea ce priveşte soluţia de rezervă în cazul în care, totuşi, funcţionarea centralei va fi oprită, Cuţitei a spus că, până la finalul anului 2012, CET Braşov trebuie să renunţe la producţia bazată pe cărbuni în favoarea celei pe gaz metan sau biomasă.  

Centrala pe biomasă, o enigmă

Cât despre apariţia „celebrei" centrale pe biomasă ce ar fi trebuit să fie deja construită în cadrul proiectului EcoHeat, Florin Cuţitei a menţionat că „se lucrează, dar nu ştiu în ce stadiu exact s-a ajuns".

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov ne-a spus că o eventuală decizie referitoare la închiderea CET nu se poate lua de cât în cadrul AGA: „Momentan nici măcar nu s-a luat în discutie acest subiect. În proiectul de buget al municipiului pe 2010 au fost prevăzute sumele necesare îndeplinirii obligaţiilor legale", a spus Sorin Toarcea.

Pentru ultimele noutaţi din Braşov, click pe poza de mai jos

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite