Ajun de Crăciun pe rit vechi. Ce tradiții trebuie să respecte ucrainenii pentru această sărbătoare
0În 2023, ucrainenii au sărbătorit de două ori Crăciunul, după ce Parlamentul a decis să treacă la Calendarul Gregorian și să sărbătorească Nașterea Domnului în 25 decembrie

Primăria Brașov a decis să păstreze bradul din Piața Sfatului și iluminatul de sărbători până în 8 ianuarie, în semn de respect pentru moldovenii, sârbii, ucrainenii sau alți creștini care sărbătoresc Crăciunul în 7 ianuarie, pe rit vechi.
Chiar dacă autoritățile bisericești au decis în mod oficial încă în 2019 ca sărbătorile de iarnă – Crăciunul și Anul Nou – să fie ținute și în Ucraina după calendarul actual, populația încă nu s-a obișnuit și mulți ucraineni sărbătoresc Crăciunul în 7 ianuarie, iar Anul Nou o săptămână mai târziu, în 13 spre 14 ianuarie.
În vara anului 2023, la propunerea președintelui Volodimir Zelensky, Parlamentul ucrainean a adoptat o lege potrivit căreia Crăciunul și Anul Nou se sărbătoresc după calendarul actual. Totuși, între ucrainenii stabiliți la Brașov, există destui care încă sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. Familia lui Mykhailo Melnyk se pregătește intens pentru sărbători și la finalul acestei săptămâni se vor bucura de sărbătoare toți membrii familiei.
Crăciunul, sărbătorit și în trecut pe 25 decembrie
„Familia noastră a sărbătorit Crăciunul până la o anumită dată pe 7 ianuarie, ca majoritatea celor din Ucraina. Prin urmare, începeam să ne pregătim pentru Crăciun prin 4 - 5 ianuarie. Pregătirea consta în aranjarea apartamentului, iar felurile de mâncare erau pregătite pentru Ajunul Crăciunului și pentru zilele de Crăciun. Am trecut la sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie în urmă cu câțiva ani, deoarece, în principiu, strămoșii noștri așa au sărbătorit. Bunica mea mi-a spus că au sărbătorit pe 25 decembrie. Și, acum câțiva ani, am trecut la sărbătorirea în data de 25 decembrie”, a explicat Mykhailo Melnyk, refugiat ucrainean stabilit la Brașov.
Mykhailo și familia sa se află în România încă din martie 2022 și s-au obișnuit cu viața din Brașov. Cu toate acestea, nu au uitat de casă, unde ca o moștenire a perioadei sovietice, când era promovat ateismul, cea mai importantă dintre sărbătorile de iarnă era Anul Nou. Totuși, ucrainenii nu au uitat complet de tradiții și se bucurau de Crăciun.
„Întotdeauna pregătim kutia, felul principal, care este preparat fie din grâu, fie din orez, cu adăugarea de semințe de mac zdrobite, nuci, stafide. Tradiția spune că trebuie să pregătim 12 feluri diferite de mâncare. Ziua de Ajun este încă o zi de post, așa că avem uzvar, care se adaugă la kutya, și se prepară din fructe uscate obișnuite și, eventual, se adaugă miere. Cele 12 feluri de mâncare simbolizează cei 12 apostoli și sunt mai mult sau mai puțin standard. Găluștele sunt obligatorii și mai facem plăcinte, rulouri de varză cu umplutură slabă, varză, un fel de mazăre sau fasole. De asemenea, heringul ar trebui să fie pe masă sau un alt fel de mâncare de pește. Și întreaga familie se adună de obicei la masă”, mai spune ucraineanul.
Tradiția, păstrată diferit la sate față de orașe
Pentru copii, lucrurile nu sunt mult diferite, iar de Crăciun mersul la colindat este una dintre marile bucurii ale perioadei. În ultimii ani, tradițiile au fost promovate tot mai mult în Ucraina. Dacă la sate și în orașele mici se merge la colindat așa cum se obișnuia dintotdeauna, în orașele mari este ceva mai dificil.
Pentru ca tradiția să fie păstrată, în orașele mari se colindă în mijloacele de transport în comun, pe străzi și oriunde există posibilitatea. Copiii merg cu cina la nași, iar aceștia le oferă în schimb cadouri. La fel ca în toată lumea, Crăciunul este o sărbătoare care se petrece în familie și ucrainenii se bucură cum pot de aceasta, chiar prin intermediul apelurilor video cu cei rămași în țara natală.