Pentru prima dată în ultimii ani, Poiana Brașov are grad de ocupare sub 50% de Crăciunul pe rit vechi

0
Publicat:

Dacă în Poiana Brașov cu greu mai găseai locuri în alți ani de Crăciunul pe rit vechi, de această dată gradul mediu de ocupare este de doar 40%. Managerii dau vina pe lipsa zăpezii.

Hotelurile din Poiana Brașov sunt mai mult goale FOTO Ioan Buciumar
Hotelurile din Poiana Brașov sunt mai mult goale FOTO Ioan Buciumar

La aproape doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, Poiana Brașov și celelalte destinații turistice din județ au un grad mediu de ocupare de sub 50% de Crăciunul pe rit vechi. Dacă în anii trecuți hotelurile și pensiunile din zonă erau aproape pline, acum acestea sunt mai mult goale.

Managerii din industria ospitalității spun că principala cauză pentru care numărul de turiști s-a redus foarte mult este lipsa zăpezii.

În perioada următoare avem un grad mediu de ocupare de 40%. Creșterea numărului de turiști este condiționată de apariția zăpezii, atât în partea superioară a muntelui, cât și la bază, unde este pârtia pentru începători și unde vin foarte mulți copii care vin să învețe să schieze. Cei mai mulți turiști sunt din România, numărul celor care vin să petreacă sărbătorile pe rit vechi este mai scăzut față de alți ani”, a declarat Mihai Moisescu, managerul Ana Hotel.

Zăpada e puțină în Poiana Brașov FOTO Ioan Buciumar
Zăpada e puțină în Poiana Brașov FOTO Ioan Buciumar

Gradul de ocupare, din păcate, este mai mic anul acesta decât în alți ani, la clienți vechi. Erau cei din Republica Moldova, dar în acest an foarte puțini mai sunt veniți în zona noastră. Cred că primul motiv este lipsa zăpezii, dar poate fi vorba și de motive financiare”, a spus Nicoleta Drăgan, patron Doina Branului.

Există, însă, în Poiana Brașov și un resort de 4 stele în care toate camerele sunt ocupate.

Suntem pregătiți, ca în fiecare an, la început de ianuarie, pentru că avem turiști din Republica Moldova, ucraineni și, cu siguranță că între ei sunt și ruși, deoarece petrec sfintele sărbători pe rit vechi. În acest moment avem 98% grad de ocupare, dar asta nu înseamnă că nu vindem și ultima cameră liberă pentru seara de Ajun”, a declarat Gabriel Roșca, manager Hotel Escalade.

Puține hoteluri din Poiana Brașov au toate camerele închiriate FOTO Ioan Buciumar
Puține hoteluri din Poiana Brașov au toate camerele închiriate FOTO Ioan Buciumar

Pe lângă ruși, Crăciunul mai este sărbătorit pe rit vechi de basarabeni, sârbi, armeni sau ucraineni, chiar dacă aceștia din urmă au decis să treacă la calendarul folosit și de biserica ortodoxă din România, cu Crăciunul la 25 decembrie.

Hotelierii din Poiana Brașov au avut o strategie prin care limitau numărul celor care doreau să vină aici prin prețurile foarte ridicate. Gradul de ocupare din aceste zile este un prim semn că strategia ar putea fi una greșită pe termen lung, dacă industria nu va veni cu atracții care să-i facă pe turiști să aleagă stațiunea montană din centrul țării.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite