Adina Ancăn are grijă de sănătatea elevilor braşoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adina Ancăn a implementat, în Braşov, mai multe proiecte de promovare a stilului de viaţă sănătos atât pentru elevi, cât şi pentru adulţi.

De aproape şase ani, monitorizează starea de sănătate în mai multe şcoli braşovene. A moştenit pasiunea pentru medicină de la mama sa, asistentă medicală. „M-am simţit atrasă de mic copil de lumea medicală. Când eram în liceu, am cochetat şi cu ideea unei cariere didactice, dar am avut o pasiune pentru chimie şi profesoara mea mi-a dat încredere că pot urma o carieră în domeniul acesta", îşi aminteşte Adina Ancăn.  

Proiecte pentru elevi

După ce a terminat facultatea de medicină, Adina Ancăn a obţinut un post de medic şcolar la Şcoala Generală nr. 27. „Mi-am început activitatea în 1 iunie 2004 şi îmi amintesc că doamna directoare m-a prezentat ca fiind un cadou de ziua copilului", spune doctoriţa.

Pe lângă activitatea propriu-zisă, Adina Ancăn a ales să se implice voluntar în promovarea programelor de sănătate în rândul elevilor şi nu numai.  Cel mai nou proiect implementat de Adina Ancăn, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi finanţat de Guvernul Norvegian se numeşte „Mănânc sănătos, patinez frumos".

Prin acest proiect încercăm să îmbinăm cele două laturi, sportul şi alimentaţia sănătoasă. Mai mult decât atât, încurajăm consumul de apă plată şi ceai, în detrimentul consumului de sucuri şi alte băuturi dăunătoare. Părinţii sunt sfătuiţi despre cum să aleagă cea mai potrivită alimentaţie. Ministerul Sănătăţii ne pune la dispoziţie patine şi role, pentru a-i încuraja pe cei mici să facă mişcare fizică", explică Adina Ancăn.

În tot acest timp, elevii sunt monitorizaţi din punct de vedere al dezvoltării fizice, iar după şase luni vor fi observate modificările benefice ale programului.

Adina Ancăn vine şi în întâmpinarea adulţilor când vine vorba de prevenirea bolilor. Doctoriţa s-a implicat activ în programul de prevenire a cancerului la sân. Împreună cu o echipă de voluntari, Adina Ancăn susţine sesiuni de informare pentru femeile de peste 18 ani.

Am fost în instituţiile de stat, la căminul pentru persoane vârstnice, la asistenţi personali, liceeni şi studente. Mesajul nostru este că această boală nu poate fi prevenită, dar poate fi depistată din timp", mai spune Adina Ancăn.

În urma focus-grupurilor, doctoriţa a aflat că problemele întâmpinate de femei sunt lipsa de informare şi lipsa examenelor clinice de sănătate prin medicii de familie. „", a încheiat doctoriţa.Toate instituţiile interesate ar trebui să ştie că ne deplasăm acolo unde este nevoie şi unde găsim deschidere

Întrebări şi răspunsuri:

Cât de greu vă este să lucraţi cu elevii?

Avem o relaţie foarte bună cu elevii, dar e puţin mai complicat cu părinţii elevilor. Sunt cazuri în care părinţii, din dorinţa de a face tot ce e mai bun pentru copiii lor, tind să aibă ei soluţii care nu au un fundament ştiinţific.

Care este diferenţa dintre munca într-un spital şi munca în şcoli?

Când eşti medic rezident există tot timpul cineva care îţi îndrumă paşii şi te ajută. Dar, dacă la început am avut o singură şcoală arondată, astăzi am o normă de 2.500 de elevi, la trei şcoli şi o grădiniţă.

Ce-i place:

„Am două vise: să dau timpul înapoi să văd lumea. După ce am văzut Parisul am rămas cu impresia că este cel mai frumos oraş din lume şi vreau să-mi demonstrez că există locuri mai frumoase de atât. Aş vrea să am timp să citesc toate cărţile din bibliotecă. Îmi mai place să merg cu băieţelul meu la Grădina Zoologică".

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac lipsa de implicare pe care o văd în jurul meu şi lipsa de asumare a responsabilităţii. Poate că ar trebui mai multe fapte şi mai puţine vorbe".

Profil.

Născută. 20 ianuarie 1976, Braşov.

Studii. Facultatea de Medicină Generală „Iuliu Hăţieganu", Cluj .

Familie. Căsătorită, un băieţel.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite