Ziua Mihai Eminescu: Brăila, oraşul unde s-a publicat prima dată în România capodopera „Luceafărul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustul lui Eminescu, din parcul Grădina Mare   FOTO Florentin Coman
Bustul lui Eminescu, din parcul Grădina Mare   FOTO Florentin Coman

Ziua Mihai Eminescu marchează, joi (15 ianuarie), 165 de ani de la naşterea poetului naţional.  Brăila se poate mândri cu faptul că este primul oraş din ţară unde s-a publicat capodopera lui Mihai Eminescu, poemul „Luceafărul”.

Textul a apărut, graţie omului de culturăAlexadru Djuvara, în paginile ziarului „Dunărea”, pe 25 iulie 1883, la doar câteva luni după ce fusese publicat în ,,Almamahul Societăţii Studenţeşti România Jună” din Viena.

După cum consemnează revista de cultură „Luceafărul”, brăileanul Alexandru Djuvara, om politic liberal, publicist şi orator de mare talent a editat ziarele în limba franceză ,,L’ Etoile Roumaine” şi ,,La Liberte Roumaine”. El îl cunoaştea pe Mihai Eminescu de la Bucureşti, iar la moartea poetului a apărut pe lista de subscripţie pentru înmormântarea lui, cu suma de 60 lei, imediat după Titu Maiorescu.

Alexandru Djuvara a tradus poemul Luceafărul în limba franceză, înainte de traducerea lui în limba germană de către Mite Ktremnitz. De altfel, „Luceafărul „ a fost publicat la Brăila chiar înainte de a fi publicat în revista Junimii, Convorbiri literare. Se presupune că A. Djuvara a luat poemul din almanahul apărut la Viena.

Istoricii literari nu exclud ipoteza potrivit căreia Djuvara a ţinut să aducă „Luceafărul” cât mai curând în spaţiul publicistic autohton, pentru a-şi manifesta astfel dispreţul pentru gestul lui Macedonski de a fi publicat vitriolanta epigramă (Un X, pretins poet, acum/ S-a dus pe cel mai jalnic drum/ L-aş plânge dacă-n balamuc/ Destinul lui ar fi mai bun/ Căci până ieri a fost nebun/ Şi nu e azi decât năuc!”), într-un moment în care Eminescu se afla bolnav, internat în spital şi în imposibilitatea de a se apăra.

Ziua Mihai Eminescu: poetul naţional a vizitat de mai multe ori Brăila

De altfel, legăturile oraşului Brăila cu marele Eminescu erau mai vechi. Poetul a vizitat de câteva ori oraşul de la Dunăre, deoarece fratele său, căpitanul Matei Eminovici, a lucrat şi a locuit aici timp de câţiva ani.

Mihai Eminescu a trecut de cel puţin de două ori prin oraşul Brăila; prima dată cu trupa de teatru condusă de Iorgu Caragiale, în vara anului 1867, şi a doua oară în 1869, în drum spre Galaţi, cu trupa de teatru condusă de Mihail Pascaly.

În turneul de teatru din anul 1867 pe care trupa lui Iorgu Caragiale o întreprinde prin mai multe oraşe din Muntenia a fost cuprins şi oraşul Brăila, unde s-au dat câteva reprezentaţii în Sala Teatrului Naţional, a cărui baze le pusese în 1852, Constantin Halepliu. Spectacolele s-au dat în sala Ralli, care din 1860 fusese luată în primire de Fany Tardini, actriţă cu care Eminescu plecase în turneul din Ardeal, în anul 1865.

Mai mult ca sigur, însă, Mihai Eminescu trecut prin Brăila şi altădată, dat fiind că Matei, fratele poetului, a locuit în Brăila în perioada 1880-1887, într-o casă de pe bulevardul Carol la nr.174. El era sublocotenent în Regimentul V de linie al Garnizoanei Brăila.

La Brăila, Matei Eminovici se căsătorise cu profesoara Matilda Ilian Iosifescu, cu care a avut doi copii, pe Victor şi Lelia. Victor Eminovici a fost avocat, practicând şi jurnalistica. De la el a rămas o scrisoare către magistratul Corneliu Botez din 13 aprilie 1909, în care vorbeşte despre ilustra sa rudă, poetul naţional Mihai Eminescu, şi familia Eminovici. Tot Victor Eminovici a consemnat faptul că la moartea poetului s-au găsit ,,o mulţime de monezi antice” şi două caiete groase legate în marochin în care Mihai Eminescu intenţiona să-şi scrie poeziile.

Ziua Mihai Eminescu: Manifestări dedicate poetului

Joi, 15 ianuarie 2015, la 165 de ani de la naşterea lui Eminescu, de la ora 11,00, la sediul Muzeului Brăilei au fost programate mai multe manifestări dedicate poetului şi Zilei Culturii Naţionale.

Programul debutează cu vernisajul expoziţiei "Ediţii Eminescu" a Muzeului Literaturii Române Iaşi, prezentat de Anca Maria Buzea şi continuă cu o prezentare de carte: Mite Kremnitz, "Amintiri fugare despre Mihai Eminescu", Editura Muzeelor Literare Iaşi şi "Jurnalul Junimii", Editura Istros a Muzeului Brăilei. Prezintă conf. univ. dr. Zamfir Balan.

La finalul manifestării este programată premierea câştigătorilor Concursului Naţional de Creaţie Literară şi Reviste Şcolare "Mihai Eminescu", ediţia a XVIII-a, organizat de Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu" Brăila.

Organizatorii acestui eveniment sunt Muzeul Brăilei "Carol I", Muzeul Literaturii Române Iaşi şi Şcoala Gimnazială "Mihai Eminescu" Brăila, iar moderator este prof. univ. dr. Ionel Cândea.

Citiţi şi

Ziua Mihai Eminescu: mâna muzei poetului, montată în fiecare an de 15 ianuarie şi 15 iunie, doar pentru festivităţile de omagiere a marelui poet

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite