Vârful de viitură de pe Dunăre a depăşit Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dunărea a atins, mar'i, 23 septembrie, vârful de viitură pe sectorul brăilean, având un debit de 9.170 metri cubi pe secundă şi o cotă de 478 centimetri. Nivelul fluviului a intrat acum pe un trend descrescător, deoarece surplusul de apă provenit din ploile căzute în partea de sud-vest a ţării, în urmă cu două săptămâni, s-a epuizat.

O nouă tendinţă de creştere a debitului ar putea să apară, însă, din cauza precipitaţiilor înregistrate din nou în amonte, mai exact în zona Serbiei, unde Dunărea a ieşit iarăşi din matcă.

Actualul vârf de viitură nu a provocat probleme pe sectorul brăilean al fluviului. Apa a ajuns în zona dig mal, fără a urca, însă, pe taluzul digurilor. S-au aflat în faza I de apărare zonele Filipoiu, Lunguleţu, Băndoiu, Gemenele, Bălaia şi Măicanu, din Insula Mare a Brăilei, precum şi la digul municpiului şi pe sectoarele Călmăţui - Gropeni - Chiscani, Brăila - Dunăre - Siret (dig Brăila - Galaţi), Vărsătura şi Noianu - Chiscani.

Este pentru prima dată, după foarte mulţi ani, când Dunărea îşi iese din matcă în această perioadă a anului. De obicei, asemenea fenomene se întâmplă primăvara şi la începutul verii. În luna iunie a acestui an, nivelul maxim înregistrat la mira Brăila a fost de 644 cm, cotă la care apa a trecut de jumătatea taluzului pe mai multe sectoare de dig. Chiar şi aşa, digurile brăilene au rezistat foarte bine, făcând faţă fără probleme presiunilor uriaşe la care au fost supuse.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite