Turneul de şah organizat în memoria maestrei internaţionale "Maria Albuleţ" a fost câştigat de ucraineanca Olena Martkynova

0
0

A IX-a ediţie a turneului internaţional de şah Memorialul Maria Albuleţ s-a încheiat cu victoria clară a maestrei F.I.D.E. din Ucraina Olena Martkynova, care a realizat cu acest prilej şi o normă de maestră internaţională. Aceasta a reuşit performanţa de a le depăşi pe toate cele cinci mari maestre participante la concurs!

Înaintea ultimei runde lucrurile erau oarecum neclare în privinta clasamentului final, diferenţa dintre primele două clasate, Martynkova si Doluhanova, fiind de doar o jumătate de punct. Lupta era deschisă şi pentru celelalte locuri de pe podium, nu mai puţin de şase jucătoare având acelaşi număr de puncte: 5.

În ultima rundă Martinkova o învinge pe Rakhmangulova, iar Doluhanova nu rezistă tensiunii şi pierde la reprezentanta noastră, marea maestră internaţională  Luminiţa Cosma, care deşi a inceput turneul cu două runde mai târziu, reuşeşte clasarea pe locul 4, la egalitate cu ocupanta locului 3.

Podiumul arată astfel: 1.Martinkova (Ucraina) 7,5 puncte 2.Doluhanova (Ucraina) 6 puncte 3.Ionescu (România) 6 puncte. La categoria Elo sub 2000 pe primul loc s-a clasat Mălina Aciu (România), urmată de Gîtu Paula (Moldova) şi Lorela Ardelean (România). Ca fapt inedit, Gîtu este şi componentă a naţionalei de juniori a Republicii Moldova la …fotbal!

La categoria Elo sub 1800 clasamentul arată astfel; 1.Cătălina-ElenaPopa, 2. Andrada Hrib, 3.Maria Anghel (toate România). O nota bună primeşte şi singura reprezentantă a Brăilei la acest concurs, Gabriela Uzuneanu, legitimată la clubului Fairplay, care trece de pragul Elo de 1600, obţinând astfel categoria I.

La festivitatea de închidere au participat viceprimarul Doiniţa Ciocan, reprezentantul Federaţiei Române de Şah, ofiterul F.I.D.E. Dinu-Ioan Nicula şi Directorului executiv al Direcţiei de Cultură, Învăţământ, Sport si Turism, Ionica Guşatu.

Într-un mic discurs, viceprimarul Doiniţa Ciocan a subliniat rolul jucat de acest turneu ajuns la a IX-a editie în popularizarea sportului minţii în oraşul nostru precum şi faptul că prin acest turneu Brăila a intrat în circuitul internaţional şahist, evocând totodată în cuvinte calde memoria celei care a fost Maria Albulet, prima maestră internaţională din România.

La rândul său, ofiţerul F.I.D.E.  Dinu-Ioan Nicula, a mulţumit Primăriei pentru condiţiile de joc oferite participantelor şi a reamintit marile personalităţi feminine care au marcat istoria oraşului, personalităţi printre care pe lânga Haricleea Darclée, Maria Filotti şi Ana Aslan se numără şi Maria Albuleţ.

“Concursul s-a remarcat printr-o combativitate deosebită, o dovadă în acest sens fiind clasamentul final, 21 de jucătoare din cele 32 participante depăşind procentajul de 50% din punctaj. De altfel, din totalul celor 107 de partide, doar 30 s-au încheiat remiză, toate fiiind remize de luptă, nu “de salon“! Vreau să remarc deplina sportivitate de care au dat dovadă toate participantele ăi atmosfera distinsă a turneului,” a declarat directorul de turneu, arbitrul şi maestrul F.I.D.E. Nicolae Doroftei.

Citiţi şi

Brăila


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri