Orologiul de la Dunăre, ceasul-turn unicat în România, intră în reparații. Cum au schimonosit comuniștii simbolul Brăilei

0
Publicat:

Monument unicat în România construit cu 115 ani în urmă, ceasul-turn al Brăilei, marcă înregistrată a orașului, intră în reparații. Obiectivul a fost schimonosit pe vremea comunismului: pe vârful turnului metalic au fost aşezate secera şi ciocanul.

Ceasul Turn este situat în Piața Traian FOTO: Arhivă
Ceasul Turn este situat în Piața Traian FOTO: Arhivă

„Orologiul de la Dunăre” a fost construit în 1909, ca o împlinire a visului unuia dintre cetăţenii de onoare ai oraşului. Este vorba despre Petru Naum care, în 1898, a donat municipalităţii, prin testament, 8.000 de lei aur pentru ridicarea „unui turn din metal, cu un ceasornic mare în vârf, în Piaţa Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“.

Superba piesă de mobilier urban din centrul Brăilei este realizată din metal şi a fost produsă de firma cehă Carol Sakar. Ceasul are patru cadrane îndreptate către principalele patru străzi din oraş.

De un albastru pur, monumentul istoric oglindeşte culoarea apei Dunării. De altfel, elementul-simbol îl constituie corabia cu pânze – velierul care a dus faima Brăilei pe toate mările şi oceanele lumii. La baza monumentului este pictată o corabie, ca o reamintire a faptului că Brăila este un oraş-port.

Cum l-au schimonosit comuniștii 

În anii ’50, după instaurarea regimului comunist în România, pe vârful turnului metalic au fost aşezate secera şi ciocanul – şi nu a fost singura mutilare pe care a suferit-o acest monument.

De-a lungul timpului, orologiul a trecut prin trei recondiţionări, în 1968, 1993 şi 2011, care i-au schimbat aspectul exterior. Atât decoraţiunile originale, cât şi cele patru cadrane au avut parte de modificări care, din păcate, au ştirbit din frumuseţea originală a monumentului.

Pe vârful turnului, comuniștii au aşezat secera şi ciocanul FOTO: Valerica Butoi
Pe vârful turnului, comuniștii au aşezat secera şi ciocanul FOTO: Valerica Butoi

„Ceasul a fost reconstruit în 1968, atunci plasându-se în partea superioară însemnul comunist cu secera şi ciocanul, abandonat între timp. În partea de jos, spre vest, este pictată o corabie cu pânze, prezentă adesea şi în vechile sigilii ale oraşului. Cu timpul, velierele au fost înlocuite cu bastimente propulsate de maşini cu aburi, cu zbaturi sau elice. Ceasul din centru a fost reper temporal pentru toţi trecătorii care se aflau în drum spre port sau spre gară. La fel de mult, el este şi un reper sentimental, întâlnirile la ceas intrând în obişnuinţa întregului oraş“, spune istoricul Ionel Munteanu. 

De zece ani, ceasul-turn este întreţinut de Ionel Miu, un ceasornicar profesionist cu care Primăria Brăila are încheiat un contract de prestări servicii  Din cauza vechimii, dar şi a structurii de rezistenţă a turnului de susţinere, orologiul trebuie întors o dată la 48 de ore.

Pentru că nu mai există nicăieri în ţară un ceas de asemenea dimensiune şi vechime, Primăria Brăila l-a înregistrat în urmă cu câţiva ani la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. 

În curând, ceasul-turn de la Dunăre intră și în reparații. Primăria municipiului Brăila a lansat luni, 5 februarie 2024, o licitație pentru reabilitarea ceasului. Licitația are o valoare totală estimată de aproape 3 milioane lei fără TVA.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite