Ceasul Turn din Brăila, mutilat de comuniști, va fi reabilitat. Simbol al orașului, e înregistrat la OSIM
0Monument unic în România, marcă înregistrată a orașului Brăila din 2017, ceasul-turn a fost schimonosit pe vremea comunismului: pe vârful turnului metalic au fost aşezate secera şi ciocanul.
„Orologiul de la Dunăre” a fost construit în 1909, ca o împlinire a visului unuia dintre cetăţenii de onoare ai oraşului. Este vorba despre Petru Naum care, în 1898, a donat municipalităţii, prin testament, 8.000 de lei aur pentru ridicarea „unui turn din metal, cu un ceasornic mare în vârf, în Piaţa Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“.
Superba piesă de mobilier urban din centrul Brăilei este realizată din metal şi a fost produsă de firma cehă Carol Sakar. Ceasul are patru cadrane îndreptate către principalele patru străzi din oraş. De un albastru pur, monumentul istoric oglindeşte culoarea apei Dunării. De altfel, elementul-simbol îl constituie corabia cu pânze – velierul care a dus faima Brăilei pe toate mările şi oceanele lumii. La baza monumentului este pictată o corabie, ca o reamintire a faptului că Brăila este un oraş-port.
Cum l-au schimonosit comuniștii
În anii ’50, după instaurarea regimului comunist în România, pe vârful turnului metalic au fost aşezate secera şi ciocanul – şi nu a fost singura mutilare pe care a suferit-o acest monument. De-a lungul timpului, orologiul a trecut prin trei recondiţionări, în 1968, 1993 şi 2011, care i-au schimbat aspectul exterior. Atât decoraţiunile originale, cât şi cele patru cadrane au avut parte de modificări care, din păcate, au ştirbit din frumuseţea originală a monumentului.
„Ceasul a fost «reconstruit» în 1968, atunci plasându-se în partea superioară însemnul comunist cu secera şi ciocanul, abandonat între timp. În partea de jos, spre vest, este pictată o corabie cu pânze, prezentă adesea şi în vechile sigilii ale oraşului. Cu timpul, velierele au fost înlocuite cu bastimente propulsate de maşini cu aburi, cu zbaturi sau elice. Ceasul din centru a fost reper temporal pentru toţi trecătorii care se aflau în drum spre port sau spre gară. La fel de mult, el este şi un reper sentimental, întâlnirile la ceas intrând în obişnuinţa întregului oraş“, spune istoricul Ionel Munteanu în „Monumentele istorice ale oraşului Brăila”.
Turnul a fost realizat din tablă, ranforsată în interior cu profile metalice prinse în nituri, de firma cehă Carol Sakar. Mecanismul propriu-zis a fost făcut la Munchen, de firma Johann Neher. Este vorba despre un mecanism cu greutăţi proiectat să se armeze o dată la trei zile. Din cauza structurii de rezistenţă a turnului de susţinere, sistemul de greutăţi nu poate face cursa completă, astfel că orologiul cu patru cadrane trebuie întors mai des.
De zece ani, ceasul-turn este întreţinut de Ionel Miu, un ceasornicar profesionist cu care Primăria Brăila are încheiat un contract de prestări servicii Din cauza vechimii, dar şi a structurii de rezistenţă a turnului de susţinere, orologiul trebuie întors o dată la 48 de ore.
„Este un ceas unic în țară, cu o vechime de peste 100 de ani. Un ceas extrem de valoros, un simbol al orașului de care suntem foarte mândri. Mici reparații s-au făcut ultima dată în 2011. El a rezistat 100 de ani și încă se menține într-o stare bună. Totuși, ar avea nevoie și de o reparaţie capitală. Eu mă ocup de întreținerea lui de zece ani. Merg și îl întorc la 48 de ore”, spune ceasornicarul Iulian Miu.
Ceasul-turn, grav afectat de cutremur
Bătrânul orologiu din Piaţa Traian a fost afectat de cutremurul din 22 noiembrie 2014. Cadranul dinspre Str. Împăratul Traian s-a spart în două, iar Primăria a luat măsuri pentru înlocuirea acestuia. Cadranul în cauză a fost schimbat, folosindu-se înscrisuri conforme cu cele originale, din 1909.
După 54 de ani de la ultima intervenție, Ceasul monument istoric va fi reabilitat. Anunțul a fost făcut de către primarul orașului Brăila, Marian Dragomir.
„La 113 ani de la construcție, după 54 de ani de la ultima intervenție, Ceasul monument istoric va fi reabilitat, iar lucrările vor fi avizate si urmărite de instituțiile abilitate de Ministerul Culturii. Lucrările de execuție vor fi atribuite în baza unei licitații publice doar unor societăți autorizate să lucreze pe monumente istorice”, a declarat primarul Marian Dragomir.
Pentru că nu mai există nicăieri în ţară un ceas de asemenea dimensiune şi vechime, Primăria Brăila l-a înregistrat în urmă cu câțiva ani la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.