Motivele pentru care judecătorii l-au liberat condiţionat pe şoferul care a omorât cinci oameni cu maşina. ”A dat dovezi de îndreptare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Negoiţă Foto: obiectivbr.ro
Marius Negoiţă Foto: obiectivbr.ro

Tânărul de 29 de ani care a semănat moartea într-o staţie de autobuz din Brăila nu a plătit niciun leu din daunele morale de aproape 800.000 de euro stabilite de instanţă pentru rudele victimelor, deşi o comisie din penitenciar a stabilit că avea bani în cont ca să le achite măcar parţial.

Magistraţii Judecătoriei Brăila şi-au motivat decizia pronunţată pe 11 februarie, prin care Marius Negoiţă, şoferul care a spulberat cu maşina cinci oameni într-o staţie de autobuz din Brăila, a fost liberat condiţionat. Judecătorii au apreciat că tânărul de 29 de ani a avut un compartament exemplar în penitenciar şi merită pus în libertate după executarea a două treimi din pedeapsă.

”Petentul - condamnat a executat fracţia de pedeapsă necesară pentru a fi liberat condiţionat. Astfel, pentru a fi propozabil în vederea liberării condiţionate trebuia să execute un număr de 1.217 zile. De la data de 21 aprilie 2016 până la data de 4 februarie 2019 a executat efectiv un număr de 1.020 zile, 192 zile conform Legii 169/2017, 0 zile ca urmare a muncii prestate, în total zile câştigate şi executate 1.219. Din concluziile aferente procesului verbal rezultă că persoana condamnată nu şi-a achitat obligaţiile civile, deşi a dispus de sume în contul din penitenciar şi se propune, cu majoritate de voturi, amânarea pentru două luni. Din caracterizarea întocmită de Penitenciarul Brăila rezultă că în perioada executării pedepsei, persoana condamnată se află la prima analiză în Comisia de propuneri pentru liberarea condiţionată. Nerecidivist, fără antecedente penale, se află în regim semideschis şi execută o pedeapsă de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. A declarat că a absolvit 11 clase, calificarea profesională - electrician auto. Pe parcursul executării pedepsei: nu a fost sancţionat disciplinar, a fost recompensat de 4 ori cu suplimentarea drepturilor la pachet şi vizită; a participat la activităţi şi programe educaţionale; nu a fost inclus în activităţi lucrative, nu a avut zile câştig; a acumulat 208 credite. Comportamentul a fost corespunzător faţă de normele mediului penitenciar în perioada executării pedepsei”, susţin judecătorii.

”Scopul pedepsei a fost îndeplinit”

Mai mult, instanţa de judecată a apreciat că Marius Negoiţă a dat dovezi de îndreptare în penitenciar, ceea ce l-ar îndreptăţi să fie liberat condiţionat. ”Instanţa, reţinând împrejurările mai sus precizate, constată că în cauză sunt îndeplinite condiţiile art. 100 Cod Penal, atât cu privire la fracţia de pedeapsă executată cât şi cu privire la comportamentul de la locul de deţinere , condamnatul dând dovezi de îndreptare. Prin urmare, apreciindu-se că perioada din pedeapsa executată de către condamnat este suficientă pentru reeducarea sa, scopul pedepsei fiind îndeplinit, instanţa, în baza art. 587 Cod procedură penală, raportat la art. 100 Cod penal, va admite cererea de liberare condiţionată formulată de către condamnat şi va dispune liberarea condiţionată a acestuia de sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis de Judecătoria Brăila. Va dispune punerea în libertate a condamnatului, dacă nu este arestat în altă cauză”, se menţionează în motivarea deciziei.

 În dimineaţa zilei de 4 aprilie 2016, tânărul de 29 de ani a intrat pe contrasens cu o viteză mult prea mare şi a spulberat pur şi simplu cinci persoane care se aflau în staţia de autobuz de pe şoseaua Râmnicu Sărat.

Marius Negoiţă, agent de pază la acel moment la frma SC “My Security” SRL, conducea un autoturism marca “Renault Megane” pe şoseaua Râmnicu Sărat, venind dinspre bulevardul Dorobanţilor din Brăila, către Comuna din Paris. Acesta rula cu o viteză mult peste limita legală şi a intrat în depăşirea unei coloane de autoturisme, rulând pe contrasens circa 200 de metri.

Pentru a evita coliziunea cu un alt autoturism care circula regulamentar, tânărul a virat brusc stânga, a părăsit partea carosabilă, a urcat pe platoul din dreptul staţiei de transport în comun şi a intrat cu partea frontală a maşinii într-un grup de cinci persoane, omorându-le pe loc.

În urma procesului care a urmat, Marius Negoiţă a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au menţinut verdictul dat, în noiembrie 2016, de către Judecătoria Brăila, după ce Negoiţă atacase decizia cu apel. Din pedeapsa aplicată, s-a dedus durata reţinerii din 14.04.2016 , a arestului la domiciliu de la 15.04.2016 la 20.04.2016 şi a arestului preventiv de la 21.04.2016 la zi, în total 9 luni.

Judecătorii de la instanţa superioară au mărit cuatumul daunelor morale ce trebuie plătite rudelor victimelor. Majoritatea sumelor au fost dublate, ajungându-se în final la daune la daune de 780.000 de euro.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite