Excursie de poveste pentru 40 de copii din două sate sărace din Bărăgan. Ce surpriză au avut la întoarcere FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minivacanța de trei zile a fost susținută financiar de preoții și credincioșii din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Cei mai mulți dintre copii nu fuseseră niciodată într-o vacanță în afara satului natal.

Excursie de poveste pentru 40 de copii din două sate sărace din Câmpia Bărăganului FOTO ADJ
Excursie de poveste pentru 40 de copii din două sate sărace din Câmpia Bărăganului FOTO ADJ

Gest impresionat al preoților și credincioșilor din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de jos care, împreună, au luminat vacanța a 40 de copii din așezările brăilene Mohreanu și Ulmu, două sate sărace din Câmpia Bărăganului. Aceștia au avut parte în zilele de 4-6 septembrie de o excursie de poveste în zona Rucăr-Bran, iar evenimentul este cu atât mai remarcabil cu cât mulți dintre ei n-au avut parte, până acum, de o vacanță în afara satului natal.

Este de remarcat că acest eveniment nu este unul singurlar, ci face parte dintr-o lungă serie de excursii și vacanțe finasțate – în special pentru copiii din comunitățile izolate și paupere - de credincioșii și preoții din Arhiepiscopia Dunării de Jos, în cadrul programului eparhial pentru copii şi tineri ,,Vacanța din pridvorul Bisericii”.

După ce s-au rugat în bisericile parohiale pentru a fi călăuziţi de Bunul Dumnezeu în această călătorie, primul popas al expediției a fost făcut în localitatea prahoveană Buşteni, la minunata biserică a mănăstirii Caraiman. Apoi au vizitat Castelul Cantacuzinilor din aceeaşi localitate, copiii fiind impresionaţi de frumuseţea arhitecturală şi de informaţiile istorice primite de la ghidul castelului.

Prima parte a zilei a doua a fost rezervată activitătilor recreative desfăşurate în cadrul pensiunii unde au fost cazați. După masa de prânz copiii au vizitat monumentul eroilor din localitate, situat la o altitudine de aproximativ 1.500 de metri, de unde au admirat muntii Bârsei, Bucegi, Ciucaşului şi Piatra Craiului.

În ultima zi au vizitat Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravăț, județul Argeș, cunoscut și sub numele de Mausoleul de la Mateiaș, un monument dedicat eroilor din Războiul de Întregire Națională dintre anii 1916-1918. Apoi s-au rugat înaintea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului din mănăstirea Nămăieşti şi au rămaş profund impresionaţi de colecţia de costume populare, vechi de aproape 150 de ani, ce se regăseşte în muzeul din incinta mănăştirii.

Chiar maica stareţă le-a făcut o frumoasă prezentare în versuri a suitei de costume ce este aranjată pe scene sugerând etapele importante din viața sătenilor: nașterea, botezul, cununia, precum și alte activități gospodărești.

După ce au vizitat Grădina Zoologică din Târgovişte și Turnul Chindiei, copiii au pornit spre casă. Ei au mărturisit că au avut parte de o excursie de poveste, iar câțiva au spus că nu vor uita niciodată această primă vacanță de vis, căci nu mai fuseseră niciodată plecați din satul lor.

La întoarcerea în localitățile natale, excursioniștii au avut parte și de o mare surpriză. Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, sâmbătă, la ceas de vecernie, copiii au fost recompensaţi cu câte un ghiozdan școlar echipat cu cele necesare unui elev silitor.

De altfel, în ultimele săptămâni, Arhiepiscopia Dunării de Jos – într-un admirabil efort de vrednicie - a donat aproape 4.000 de ghiozdane complet echipate, care au ajuns la copii din familii cu posibilități materiale reduse din județele Galați și Brăila.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite