Exclusiv: Povestea inventării unui sport naţional la Brăila. Vezi aici cum a fost înfiinţat jocul de oină!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iniţiatorul jocului de oină şi documentul care atestă că acesta a intrat în atenţia autorităţii
Iniţiatorul jocului de oină şi documentul care atestă că acesta a intrat în atenţia autorităţii

În urmă cu mai bine de un secol, profesorul Radu Corbu a iniţiat primul regulament al jocului. Pe vremea lui Cuza, brăilenii organizau concursuri de tir, iar în timpul lui Carol I, întreceri de „oină, athletism, foot-ball şi gimnastică".

Pionier al jocului de oină, Radu Corbu organiza, la 1898, întreceri sportive în Parcul Monument. Regulamentul creat de el e valabil şi astăzi. Profesorul Corbu a creat „Parcul Sportiv din Grădina Monument". În Monument se practică sport şi astăzi, datorită dascălului brăilean.


Aproape uitată de conaţionali, «oina» a devenit disciplină sportivă datorită lui Radu Corbu, vreme de peste patru decenii profesor de sport la cel mai vechi liceu din Brăila, actualul Colegiu Naţional „Nicolae Bălcescu". Cu peste o sută de ani în urmă, brăilenii câştigau trofee la oină.

Arhivistul Ştefania Botez


„Păstrăm în instituţia noastră documente care atestă faptul că Brăila s-a aflat între primele oraşe din ţară în care oina a fost declarată, oficial, sport. Pe 18 iunie 1899, spre exemplu, Liceul «Nicolae Bălcescu» solicita Primăriei organizarea, în Grădina Monument, a unei solemnităţi, cu ocazia câştigării trofeului la concursul de oină desfăşurat în capitală. Românii datorează profesorului Radu Corbu existenţa sportului naţional, organizat ca şi disciplină sportivă de către dascălul brăilean", a precizat Ştefania Botez, consilier în cadrul Arhivelor Naţionale - Brăila.

Solemnitate în iunie 1899, în Parcul Monument

Cine a fost Radu Corbu

Născut în 1864, în comuna brăileană Urleasca, Radu S. Corbu a absolvit Seminarul Central din Bucureşti, Şcoala de Gimnastică şi Arme a Regim. 13 Dorobanţi Brăila, Şcoala „Societăţii Române de Arme, Gimnastică, Dare la Semn şi Nataţiune" şi Şcoala Superioară de Ştiinţe de Stat Bucureşti, între 1883-1897.


„Animator al mişcării sportive brăilene, Radu S. Corbu este pionier al jocului de oină şi al învăţământului sportiv organizat pe baze ştiinţifice în România. A făcut studii speciale de gimnastică la Viena şi Breslau. Din însărcinarea lui Spiru Haret, ministrul instrucţiunii publice, a condus, la 1898, Comisia care a adoptat Regulamentul de joc al oinei, ce se menţine în linii mari până astăzi", a precizat prof. Toader Buculei, unul dintre cei mai prolifici istorici brăileni contemporani.


Membru fondator al Societăţii de Gimnastică şi Sport din Brăila (1905) şi realizator al Parcului de Sporturi din Grădina Monument (1921), Radu S. Corbu a transformat oina, din simplu joc cu origini în negura vremii, în sport naţional. A fost decorat cu „Coroana României" în grad de cavaler, Medalia Jubiliară „Carol I" şi „Răsplata Muncii", clasele II şi I.

Brăila

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite