Dunărea creşte văzând cu ochii la Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până la sfârşitul săptămânii, fluviul va creşte substanţial  FOTO Florentin Coman
Până la sfârşitul săptămânii, fluviul va creşte substanţial  FOTO Florentin Coman

Viitura de pe Dunăre începe să îşi facă simţită prezenţa în judeţul Brăila, unde câteva sectoare de dig au intrat încă de luni dimineaţă în faza a doua de apărare, având apa ajunsă până la o treime din înălţimea taluzului. Spre sfârşitul săptămânii, rezistenţa sistemelor de apărare va fi pusă serios la încercare, deoarece se aşteapă un nivel al fluviului similar cu cel din 2010, când apa ajunsese până la coronamentul digurilor.

Primele sectoare de dig din judeţul nostru intrate în faza a doua de apărare, cu apa urcată până la o treime din înălţimea taluzului, erau, luni dimineaţă, cele din Insula Mare a Brăilei - Filipoiu, Gemenele, Bălaia şi Măicanu.

Luni, cota înregistrată la mira Brăila a fost de 541 cm, însă prognozele indicau o creştere accentuată, astfel că marţi, 20 mai, s-ar putea depăşi cota de atenţie, care este de 560 cm. Dacă actualul ritm de creştere se va menţine, în câteva zile s-ar putea atinge cota de pericol, care este de 660 cm.

În contextul în care creşterile de debit şi nivel se anunţă la valori istorice pe Dunăre, la Brăila se fac pregătiri pentru consolidarea în regim de urgenţă a digurilor, în caz că vor fi semnalate infiltraţii şi grifoane. "Monitorizăm continuu starea digurilor şi pregătim stocurile de materiale pentru intervenţie - fascine, saci, folii, cherestea, nisip. În momentul de faţă, digurile se prezintă într-o stare bună, nu avem nicio zonă cu probleme", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila.

În ceea ce priveşte Buzăul şi Siretul, ambele râuri au o tendinţă de scădere, după viiturile de la sfârşitul săptămânii trecute.

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite